Heat Transfer Questions and Answers – Model Studies and Similitude

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Model Studies And Similitude”.

1. Which is a full size structure employed in the actual engineering design?
a) Proton
b) Prototype
c) Electron
d) Neutron
View Answer

Answer: b
Explanation: The prototype operates under the actual working conditions.

2. Which term refers to the theory and art of predicting prototype conditions from model observations?
a) Nusselt number
b) Dimensional homogeneity
c) Thermal boundary layer
d) Similitude
View Answer

Answer: d
Explanation: It prescribes the relationship between a full scale flow and a flow involving smaller but geometrically similar boundaries.

3. The results obtained from experiments on models can be applied to prototype only if a complete similarity exists between the model and prototype and for that the two systems may be
(i) Geometrically similar
(ii) Kinematically similar
(iii) Dynamically similar
Identify the correct statements
a) i and ii
b) ii and iii
c) i, ii and iii
d) i and iii
View Answer

Answer: c
Explanation: It should be geometrically, cinematically and dynamically similar.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Geometrically similarity prescribes that the ratio of the corresponding linear dimensions of the two systems are
a) Unity
b) Same
c) Never same
d) May be twice
View Answer

Answer: b
Explanation: It refers to the similarity of shape and form.

5. Thermal similarity refers to the comparison of two systems made on the basis of their
a) Temperature
b) Specific heat
c) Heat flux
d) Length
View Answer

Answer: d
Explanation: A similarity in thermal quantities is achieved when Prandtl number is same for both the fields.

6. The comparison of two systems made on the basis of their temperature, specific heat and heat flu is known as
a) Dynamic similarity
b) Kinematic similarity
c) Thermal similarity
d) Geometrical similarity
View Answer

Answer: c
Explanation: It is known as thermal similarity.

7. The similarity of masses and forces of the corresponding particles of flow is known as
a) Kinematic similarity
b) Dynamic similarity
c) Geometrical similarity
d) Thermal similarity
View Answer

Answer: b
Explanation: Systems are dynamically similar if the corresponding particles experience the similar force.
advertisement

8. The similarity of motion is known as
a) Thermal similarity
b) Dynamic similarity
c) Geometrical similarity
d) Kinematic similarity
View Answer

Answer: d
Explanation: Both the systems undergo similar rates of change of motion.

9. The similarity of shape and form is known as
a) Geometrical similarity
b) Thermal similarity
c) Geometrical similarity
d) Kinematic similarity
View Answer

Answer: a
Explanation: They may differ in size but are identical in shape.
advertisement

10. A similarity in thermal quantities is achieved when
a) Nusselt number is same for both the fields
b) Nusselt number is different for both the fields
c) Prandtl number is same for both the fields
d) Prandtl number is different for both the fields
View Answer

Answer: c
Explanation: A similarity in thermal quantities is achieved when Prandtl number is same for both the fields.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.