Heat Transfer Questions and Answers – Transmissivity

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transmissivity”.

1. The value of transmissivity may vary from
a) 0-1
b) 1-2
c) 3-4
d) 4-5
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a very small quantity. The response of the body to incident radiations is, however, completely independent of and unaffected by the simultaneous emission from the body.

2. Of the radiant energy 350W/m2 incident upon a surface 250W/m2 is absorbed, 60W/m2 is reflected and the remainder is transmitted through the surface. Workout the value for absorptivity for the surface material
a) 0.113
b) 0.114
c) 0.115
d) 0.116
View Answer

Answer: c
Explanation: Transmissivity = fraction of total energy transmitted by the body = 350 – (250 + 60)/350 = 0.115.

3. Transmissivity can also be defined as a ratio of transmitted radiation to that of incident energy flow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the ratio of incident energy flow to that of transmitted radiations.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A cavity with a small hole will always behave as a
a) White body
b) Transparent body
c) Black body
d) Opaque body
View Answer

Answer: c
Explanation: No radiation passing in and out will have any effect upon the equilibrium of radiation inside the cavity.

5. What is the wavelength band of gamma rays?
a) 1 * 10 -7 to 4 * 10 -4 micron meter
b) 2 * 10 -7 to 2.4 * 10 -4 micron meter
c) 3 * 10 -7 to 3.4 * 10 -4 micron meter
d) 4 * 10 -7 to 1.4 * 10 -4 micron meter
View Answer

Answer: d
Explanation: This is the maximum and minimum wavelength for gamma rays.

6. Transmissivity is defined as
a) Fraction of total energy transmitted by the body
b) Fraction of total energy reflected by the body
c) Fraction of total energy absorbed by the body
d) Fraction of total energy absorbed and radiated by the body
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a fraction of total energy transmitted by the body.

7. A polished metal pipe 5 cm outside diameter and 370 K temperature at the outer surface is exposed to ambient conditions at 295 K temperature. The emissivity of the surface is 0.2 and the convection coefficient of heat transfer is 11.35 W/m2 degree. Calculate the overall coefficient of heat transfer by the combined mode of convection and radiation
a) 11.04 W/m2 degree
b) 12.04 W/m2 degree
c) 13.04 W/m2 degree
d) 14.04 W/m2 degree
View Answer

Answer: c
Explanation: The total heat exchange can be expressed as, Q = U A d t where U is the overall coefficient of heat transfer.
advertisement

8. Radiant energy with an intensity of 800 W/m2 strikes a flat plate normally. The absorptivity is thrice the reflectivity and twice the transmissivity. Determine the rate of transmission
a) 155.47 W/m2
b) 145.47 W/m2
c) 135.47 W/m2
d) 125.47 W/m2
View Answer

Answer: b
Explanation: Rate of transmission = T Q 0 = 145.47 W/m2.

9. With respect to incident radiation, transmissivity varies with
a) Time
b) Temperature
c) Surface area
d) Wavelength
View Answer

Answer: d
Explanation: For transparent body, transmissivity is equal to unity.
advertisement

10. A body through which all the incident radiations passes, is called
a) Opaque body
b) Black body
c) Transparent body
d) White body
View Answer

Answer: c
Explanation: For transparent body, transmissivity is unity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.