Heat Transfer Questions and Answers – System of dimensions

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System of dimensions”.

1. What is the dimension of heat?
a) M L T -2
b) M L 2 T -2
c) M L 2 T -1
d) M L 2 T
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit of heat is Joule. It is a form of energy that can be transferred from an object of high temperature to the lower one.

2. What is the dimension of dynamic viscosity?
a) M L -1 T -1
b) L -1 T -1
c) M L -2 T -1
d) M L -1 T -2
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of dynamic viscosity is kg/meter second. It is defined as a quantity measuring the force needed to overcome internal friction of a moving liquid.

3. What is the dimension of kinematic viscosity?
a) M L 2T -2
b) L 2T -2
c) L 2T -1
d) M L 2T -1
View Answer

Answer: c
Explanation: Unit of kinematic viscosity is m2/s. It is defined as dynamic viscosity per unit density.
advertisement
advertisement

4. What is the dimension of energy?
a) M L 2 T -2
b) M L 2 T -1
c) M L 1 T -2
d) M L T -2
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of energy is m N. It is a form of energy that can be transferred from one object to another.

5. What is the dimension of force?
a) M L T -1
b) L T -2
c) M T -2
d) M L T -2
View Answer

Answer: d
Explanation: Unit of force is N. It is a push or pull that can stop a moving object.

6. What is the dimension of density?
a) M L -3 T
b) M L -3
c) M L -3 T 2
d) M L -2
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit of density is kg/m3. It is defined as mass per unit volume.

7. What is the dimension of acceleration?
a) M L T -2
b) L T -4
c) M L T -1
d) L T -2
View Answer

Answer: d
Explanation: Unit of acceleration is m/s2. It is defined as force per unit mass.
advertisement

8. What is the dimension of specific heat?
a) L T -1 α -1
b) M L T -1 α -1
c) L T -2 α -1
d) M L T -2 α -1
View Answer

Answer: c
Explanation: Unit of specific heat is k J/kg K. The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree celsius.

9. What is the dimension of thermal conductivity?
a) M L T -3 α -1
b) M L T -3
c) M L T -2 α -1
d) M L T -3 α -2
View Answer

Answer: a
Explanation: Unit of thermal conductivity is W/m K. It is the amount of heat per unit time per unit area that can be conducted through a plate of unit thickness of a given material.
advertisement

10. What is the dimension of gravity?
a) M L T -2
b) L T -2
c) M L T -1
d) L T -4
View Answer

Answer: b
Explanation: Unit of gravity is m/s2. It is a force that attracts a body towards itself.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.