Heat Transfer Questions and Answers – Laminar Flow

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Laminar Flow”.

1. The Nusselt number is related to Reynolds number in laminar and turbulent flows respectively as
a) R e-1/2 and R e0.8
b) R e1/2 and R e0.8
c) R e-1/2 and R e-0.8
d) R e1/2 and R e-0.8
View Answer

Answer: b
Explanation: Nusselt number = h l/k and Reynolds number = p V l/µ.

2. A hot plate of 15 cm2 area maintained at 200 degree celsius is exposed to still air at 30 degree Celsius temperature. When the smaller side of the plate is held vertical, convective heat transfer rate is 15 per cent higher than bigger side of the plate is held vertical. Find size of the plate. The appropriate correlation for the convection coefficient is
The appropriate correlation for convection coefficient is l = 5.123 cm & b = 2.928 cm
Nu = 0.60 (Gr Pr) 0.25
a) l = 5.123 cm and b = 2.928 cm
b) l = 6.123 cm and b = 3.928 cm
c) l = 7.123 cm and b = 4.928 cm
d) l = 8.123 cm and b = 5.928 cm
View Answer

Answer: a
Explanation: t f = 200 + 30/2 = 115 degree celsius. Pr = µ c/k, Gr = b3 p 2 β g d t/µ 2 and Nu = h b/k.

3. Which of the following is true for laminar flow?
a) 104 < G r P r < 107
b) 104 < G r P r < 108
c) 104 < G r P r < 109
d) 104 < G r P r < 1010
View Answer

Answer: c
Explanation: The product G r P r is often referred to as Rayleigh number, and its value sets the criterion of laminar character of flow.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A horizontal heated plate at 200 degree Celsius and facing upwards has been placed in still air at 20 degree Celsius. If the plate measures 1.25 m by 1 m, make calculations for the heat loss by natural convection. The convective film coefficient for free convection is given by the following empirical relation
h = 0.32 (α) 0.25 W/m2 K
Where α is the mean film temperature in degrees kelvin
a) 6006 W
b) 5006 W
c) 4006 W
d) 3006 W
View Answer

Answer: a
Explanation: α = 273 + 200 + 20/2 = 383 degree Celsius. Therefore, rate of heat loss = h A d t = 3006 W.

5. For laminar flow, Reynolds number must not be less than
a) 1000
b) 2000
c) 20000
d) 40000
View Answer

Answer: d
Explanation: It should not be less than 40000.

6. For laminar flow, Prandtl number must be more than
a) 0.05
b) 0.2
c) 0.6
d) 0.3
View Answer

Answer: c
Explanation: It must be more than 0.6. It is indicative of the relative ability of the fluid to diffuse momentum and internal energy by molecular mechanisms.

7. Air at atmospheric pressure and 20 degree Celsius flows with 6 m/s velocity through main trunck duct of air conditioning system. The duct is rectangular in cross-section and measures 40 cm by 80 cm. Determine heat loss per meter length of duct corresponding to unit temperature difference. The relevant thermos-physical properties of air are
v = 15 * 10 -6 m 2/s
α = 7.7 * 10 -2 m2/hr
k = 0.026 W/m degree
a) 32.768 W
b) 42.768 W
c) 52.768 W
d) 62.768 W
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = h A d t, Area = 2 (a + b) (1) = 2.4 m2, h = 365.34 k/l.
advertisement

8. The local film coefficient for laminar flow past a flat plate may be obtained from the correlation
a) Nu = 0.332 (Re) 0.5 (Pr) 0.33
b) Nu = 0.332 (Re) 0.5 (Pr) 0.43
c) Nu = 0.332 (Re) 0.5 (Pr) 0.53
d) Nu = 0.332 (Re) 0.5 (Pr) 0.63
View Answer

Answer: a
Explanation: Fluid properties are evaluated at mean film temperature.

9. For a plate of length l, an average value of Nusselt number is given by
a) Nu = 0.664 (Re) 0.5 (Pr) 0.54
b) Nu = 0.664 (Re) 0.5 (Pr) 0.74
c) Nu = 0.664 (Re) 0.5 (Pr) 0.27
d) Nu = 0.664 (Re) 0.5 (Pr) 0.33
View Answer

Answer: d
Explanation: For a plate of length l, an average value of Nusselt number or convection coefficient may be obtained by integration.
advertisement

10. The correlation for liquid metal is given by
a) Nu = 0.465 (Re) (Pr)
b) Nu = 0.565 (Re) (Pr)
c) Nu = 0.665 (Re) (Pr)
d) Nu = 0.765 (Re) (Pr)
View Answer

Answer: b
Explanation: It is valid for Pr less than or equal to 0.05.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.