Heat Transfer Operations Questions and Answers – Evaporators – Heat Transfer Coefficients

«
»

This set of Heat Transfer Operations Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Evaporators – Heat Transfer Coefficients”.

1. If the evaporator operates at very high liquid velocity so that the boiling occurs at the top end of the tube, which one of the following correlation can be used?
a) hiD ⁄ Kpure = 0.003 Re0.8 Pr0.4
b) hiD ⁄ Kpure = 0.027 Re0.8 Pr0.4
c) hiD ⁄ Ksolution = 0.0278 Re0.8 Pr0.4
d) hiD ⁄ Ksolution = 0.003 Re0.8 Pr0.4
View Answer

Answer: c
Explanation: If the evaporator operates at a higher velocity and the boiling occurs at the top of the tube, then the equation we must use is hiD ⁄ Ksolution = 0.0278 Re0.8 Pr0.4 and not Sieder tate as the working conditions are different for heat exchangers.
advertisement

2. If the evaporator operates at very high liquid velocity so that the boiling occurs at the top end of the tube, then we use the given relation.
hiD ⁄ K=0.0278 Re0.8 Pr0.4
What is the term K here?
a) Solution thermal conductivity
b) Solvent thermal conductivity
c) Wall thermal conductivity
d) Film thermal conductivity
View Answer

Answer: a
Explanation: If the evaporator operates at a higher velocity and the boiling occurs at the top of the tube, then the equation we must use is hiD ⁄ Ksolution = 0.0278 Re0.8 Pr0.4, where K is the Solution Thermal Conductivity. We do not use Sieder tate equation because the working conditions are different than heat exchangers.

3. The heat transfer coefficient for rising film and falling film evaporators is same because they can be used in the same setup.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The setup of rising film and falling film might be the same but the film orientation is different for both the setups and hence the heat transfer coefficients too.
advertisement
advertisement

4. If the Reynold’s number is 24000 and the Prantl number = 4.70. Then what is the value of Nusselt number?
a) 164.8
b) 164.0
c) 163.8
d) 165.2
View Answer

Answer: a
Explanation: we use the formula, Nu=0.0278 Re0.8 Pr0.4=0.0278×(24000)0.8×(4.7)0.4=164.8.

5. Which one of the following is the correct temperature profile in an evaporator?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-entrance-exams-q5a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q5b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q5c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q5d
View Answer

Answer: a
Explanation: The Temperature of the fluid increases as it goes through the evaporator owing to the increasing concentration and superheated steam usage. Hence the temperature reaches a maximum at the steam entry point or the feed exit point.
advertisement

6. In the given formula for overall heat transfer coefficient in Rising film evaporators, What is the term hOD?
\(\frac{1}{U}=\frac{1}{ho}+\frac{1}{h_{OD}}+(\frac{Do}{Di})(\frac{1}{h_{ID}})+ (\frac{Do}{Di})(\frac{1}{hi})\)
a) Outside dirt coefficient
b) Inside dirt coefficient
c) Outside film heat transfer coefficient
d) Inside film heat transfer coefficient
View Answer

Answer: a
Explanation: The given equation represents the overall heat transfer coefficient of a rising film evaporator under the condition of fouling and hence the terms hID is inside dirt factor and hOD as the outside dirt factor.

7. Find the value of Residence time if we have a feed of 30kg/hr at 25℃ and with evaporator consumption as 10kg/hr?
Evaporator Volume = 5L
Latent heat of vaporization of water = 2,260 kJ/kg
Specific heat capacity = 6 KJ/Kg K
Average density of solution = 1.2Kg/L
a) 0.2hr
b) 0.3hr
c) 0.4hr
d) 0.5hr
View Answer

Answer: a
Explanation: The mass flow rate = 30kg/hr, hence the volume flow rate = 30/1.2 = 25L/hr. Thus, as the volume of the evaporator is 5L, residence time = 5/25 = 0.2hr.
advertisement

8. When the flow velocity of the fluid increases the temperature plot maxima shifts towards __________
a) Steam exit
b) Middle of the tube
c) Feed inlet
d) Feed exit
View Answer

Answer: d
Explanation: As the flow velocity of the fluid increases, the liquid temperature reaches its maxima when the liquid is about to leave hence the maxima is at the feed exit. At higher velocity the temperature raise is less and the liquid boils near the top of the tube.

9. The liquid temperature in the tubes increases up to certain height and then the temperature decreases due to ___________
a) Loss of superheat
b) Loss of pressure
c) Concentration increase
d) Concentration decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: As the liquid reaches its final stage in the evaporator, its concentration is so high that is hardly releases any vapour and hence its temperature decreases. The steam too has by then condensed completely.
advertisement

10. What is the real temperature driving force of the evaporator in the given diagram?
a) TBP – Tw
b) TW – TBP
c) TW – Tsteam
d) Tsteam – TBP
View Answer

Answer: d
Explanation: The real temperature driving force is Tsteam – TBP because Tw is just the pure water boiling point which is not involved in the process, rather the temperature of steam and fluid is all that is of design concern.

11. Which one of the following axes representation is correct?
a) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q11a
b) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q11b
c) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q11c
d) heat-transfer-operations-questions-answers-evaporators-heat-transfer-coefficients-q11d
View Answer

Answer: a
Explanation: The Temperature of the fluid increases as it goes through the evaporator owing to the increasing concentration and superheated steam usage. Hence the temperature reaches a maximum at the steam entry point or the feed exit point. The steam enters from the region where the feed exits hence the given diagram is the robust representation.

12. When the flow rate of the fluid decreases the temperature plot shifts towards __________
a) Steam exit
b) Middle of the tube
c) Feed inlet
d) Feed exit
View Answer

Answer: b
Explanation: As the flow velocity of the fluid decreases, the liquid temperature reaches its maxima when the liquid is at about the middle of the tube hence the maxima is at the middle little bit near the steam inlet. At higher velocity the temperature raise is less and the liquid boils near the top of the tube.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer Operations.

To practice all areas of Heat Transfer Operations for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter