Heat Transfer Questions and Answers – General Heat Conduction Equation

«
»

This set of Heat Transfer Interview Questions & Answers focuses on “General Heat Conduction Equation”.

1. From the concept of kinetic theory, mean travel velocity of the gas molecules is prescribed by the relation
a) V = (3M/GT) 1/2
b) V = (3GT/M) 1/2
c) V = (6T/GM) 1/2
d) V = (3GT/2M) 1/2
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat transfer by conduction in gases occurs through transport of the kinetic energy of molecular motion resulting from the random movement and collisions of the molecules.
Where, G = Universal gas constant
M = Molecular weight of the gas
T = Absolute temperature.

2. Low temperature insulation are used when the enclosure is at a temperature lower than the ambient temperature. Which one of the following is not a low temperature insulation?
a) Asbestos
b) Cork
c) Cattle hair
d) Slag wool
View Answer

Answer: a
Explanation: Asbestos is a high temperature insulation which is used when it is desired to prevent an enclosure at a temperature higher than the ambient from losing heat to its surroundings.

3. The value of Lorenz number in 10-8 W ohms/K2 is
a) 2.02
b) 2.35
c) 2.56
d) 2.45
View Answer

Answer: d
Explanation: Lorenz no. = k/α T
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For liquids, thermal conductivity is governed by the relation
a) k = A c p p7/3/M1/3
b) k = 2A c p p4/3/M2/3
c) k = A c p p4/3/M1/3
d) k = A c p p8/3/M1/3
View Answer

Answer: c
Explanation: Area doesn’t depends on the nature of liquid but on the quantity (Ac p) is nearly constant for all liquids. Where,
CP = Specific heat at constant pressure
M = Molecular weight of the gas
p = Mass density
A = Area.

5. Consider the following parameters
(i) Composition
(ii) Density
(iii) Porosity
(iv) Structure
Then, thermal conductivity of glass wool varies from sample to sample because of variation is
a) i and ii
b) i, ii, iii and iv
c) i and iii
d) i, ii and iii
View Answer

Answer: b
Explanation: There is a variation due to all the above options.

6. The thermal conductivity and the electrical conductivity of a metal at absolute temperature are related as
a) k/σ T
b) k/σ
c) k σ/T
d) k/T
View Answer

Answer: a
Explanation: It is defined as the ratio of thermal conductivity to the product of electrical conductivity and temperature.

7. The relation Ϫ2 t =0 is referred to as
a) Poisson’s equation
b) Fourier heat conduction equation
c) Solution for transient conduction
d) Laplace equation
View Answer

Answer: d
Explanation: In the absence of internal heat generation or release of energy within the body, equation reduces to Laplace equation.
advertisement

8. The unit of thermal diffusivity is
a) m2/hr-K
b) kcal/m2-hr
c) m2/hr
d) m/hr-K
View Answer

Answer: c
Explanation: The quantity α = k/pc is called thermal diffusivity.

9. To effect a bond between two metal plates, 2.5 cm and 15 cm thick, heat is uniformly applied through the thinner plate by a radiant heat source. The bonding must be held at 320 K for a short time. When the heat source is adjusted to have a steady value of 43.5 k W/m2, a thermocouple installed on the side of the thinner plate next to source indicates a temperature of 345 K. Calculate the temperature gradient for heat conduction through thinner plate. In the diagram, the upper plate is 2.5 cm thick while the lower is 15 cm thick.
Find the temperature gradient for heat conduction through thinner plate
a) – 1000 degree Celsius/m
b) – 2000 degree Celsius/m
c) – 3000 degree Celsius/m
d) – 4000 degree Celsius/m
View Answer

Answer: a
Explanation: Temperature gradient = d t/d x = – 1000 degree Celsius/m. Also, q/A = – k (t2– t 1)/δ.
advertisement

10. The diffusion equations
Ɏ2t + q g = (1/α) (d t/d r)
Governs the temperature distribution under unsteady heat flow through a homogeneous and isotropic material. The Fourier equation follows from this expression when
a) Temperature doesn’t depends on time
b) There is no internal heat generation
c) Steady state conditions prevail
d) There is no internal heat generation but unsteady state condition prevails
View Answer

Answer: d
Explanation: In unsteady state condition, there is no internal heat generation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer for interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.