Heat Transfer Questions and Answers – Nusselt Number

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nusselt Number”.

1. Which quantity signifies the ratio of temperature gradient at the surface to a reference temperature gradient?
a) Reynolds number
b) Nusselt number
c) Fourier number
d) Stanton number
View Answer

Answer: b
Explanation: It is given by h l/k.

2. The determination of a value of Nusselt number or the convective film coefficient forms a basis for the computation of heat transfer by convection. Towards that end, following approaches have been suggested
(i) Non-dimensional analysis and experimental correlations
(ii) Hydrodynamic concept of velocity boundary layer
(iii) Reynolds similarity between the mechanism of fluid friction in the boundary layer and the transfer of heat by convection
Identify the correct one
a) i, ii and iii
b) i and ii
c) ii and iii
d) i and iii
View Answer

Answer: c
Explanation: It should be dimensional analysis and experimental correlations.

3. Nusselt number is given by
a) h l/k
b) 2 h l/k
c) 3 h l/k
d) 4 h l/k
View Answer

Answer: a
Explanation: The length parameter l specifies the geometry of solid body.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The temperature profile at a particular location in a thermal boundary layer is prescribed by n expression of the form
t (y) = A- B y + C y 2
Where, A, B and Care constants. What is the value of heat transfer coefficient?
a) B k/ (t s – t infinity)
b) 2 B k/ (t s – t infinity)
c) 3 B k/ (t s – t infinity)
d) 4 B k/ (t s – t infinity)
View Answer

Answer: a
Explanation: h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0 and (d t/d y) y = 0 = – B.

5. The temperature profile at a particular location on a surface is prescribed by the identity
(t s – t) / (t s – t infinity) = sin (π y/0.015)
If thermal conductivity of air is stated to be 0.03 W/m K, determine the value of convective heat transfer coefficient
a) 6.48 W/m 2 K
b) 6.38 W/m 2 K
c) 6.28 W/m 2 K
d) 6.18 W/m 2 K
View Answer

Answer: c
Explanation: h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0. Therefore h = – k/ (t s – t infinity) [π (t s – t infinity)/0.015].

6. Air at 20 degree Celsius flows over a flat plate maintained at 75 degree Celsius. Measurements shows that temperature at a distance of 0.5 mm from the surface of plate is 50 degree Celsius. Presuming thermal conductivity of air is 0.0266 W/m K, estimate the value of local heat transfer coefficient
a) 23.18 W/m 2 K
b) 24.18 W/m 2 K
c) 25.18 W/m 2 K
d) 26.18 W/m 2 K
View Answer

Answer: b
Explanation: h = – k/ (t s – t infinity) [d t/d y] y = 0 and d t/d y = – 50 * 10 3 degree Celsius/m.

7. Air at 20 degree Celsius flows over a flat surface maintained at 80 degree Celsius. Estimate the value of local heat transfer coefficient if the local heat flow at a point was measured as 1250 W/m2. Take thermal conductivity of air as 0.028 W/m K
a) 23.83 W/m 2 K
b) 22.83 W/m 2 K
c) 21.83 W/m 2 K
d) 20.83 W/m 2 K
View Answer

Answer: d
Explanation: Q = h A (t s – t infinity).
advertisement

8. Consider the above problem, calculate the temperature gradient at the surface
a) – 44636 degree Celsius/m
b) – 34636 degree Celsius/m
c) – 24636 degree Celsius/m
d) – 14636 degree Celsius/m
View Answer

Answer: a
Explanation: (d t/d y) y = 0 = – h (t s – t infinity)/k.

9. At the interface of solid body, heat flows by conduction and is given by
a) A (t s – t infinity)
b) h A (t s – t infinity)
c) h (t s – t infinity)
d) h A
View Answer

Answer: b
Explanation: Q = – k A (d t/d y) y = 0.
advertisement

10. For a given value of Nusselt number, the convective surface coefficient h is directly proportional to
a) Length
b) Mass
c) Thermal conductivity
d) Density
View Answer

Answer: c
Explanation: It is directly proportional to k and inversely proportional to significant length.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.