Heat Transfer Questions and Answers – Buckingham’s Pi- Method

«
»

This set of Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Buckingham’s Pi- Method”.

1. If there are n variables in a dimensionally homogeneous equation and if these variables contain m primary dimensions, then the variables can be grouped into how many non-dimensional parameters?
a) m
b) n-m
c) n-2m
d) n
View Answer

Answer: b
Explanation: The non-dimensional groups are called pi-terms. If there are n variables in a dimensionally homogenous equation and if these variables contain m primary dimensions, then the variables can be grouped into (n – m) non dimensional parameters.

2. Which of the following is not known as a core group?
a) Time
b) Geometric property
c) Fluid property
d) Flow characteristics
View Answer

Answer: a
Explanation: These are also known as repeated variables.

3. What is the dimension of resistance?
a) M L T 2
b) M L T
c) M L T -2
d) M L T -1
View Answer

Answer: c
Explanation: Unit of resistance is N. Resistance is the stopping effect exerted by one material thing to another.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The resistance R experienced by a partially submerged body depends upon the velocity V, length of the body l, viscosity of the fluid µ, density of the fluid p and gravitational acceleration g. Establish a relation between involving non-dimensional groups
a) R = p V l 2 function [p V l/ µ, V/ (lg) 1/2].
b) R = p l 2 function [p V l/ µ, V/ (lg) 1/2].
c) R = V 2 l 2 function [p V l/ µ, V/ (lg) 1/2].
d) R = p V 2 l function [p V l/ µ, V/ (lg) 1/2].
View Answer

Answer: d
Explanation: This can be solved by Buckingham pi theorem.

5. If there are 6 physical quantities and 3 fundamental units, then the number of pi terms are
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: It should be 6-3 = 3.
Take Heat Transfer Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The study of predicting prototype conditions from model observations is known as
a) Similitude
b) Geometrical similarity
c) Prototype
d) Model
View Answer

Answer: a
Explanation: It prescribes the relationship between a full scale flow and a flow involving smaller but geometrically similar boundaries.

7. S.I unit of heat is
a) J
b) W
c) J s
d) W/K
View Answer

Answer: a
Explanation: Its unit is Joule. Heat is a form of energy that can be transferred between two objects.
advertisement

8. S.I unit of the coefficient of volumetric expansion is
a) Degree
b) Per meter
c) Per second
d) Per degree
View Answer

Answer: d
Explanation: Its unit is per degree. Coefficient of volumetric expansion is defined as increase in volume.

9. S.I unit of specific heat is
a) K kg/J
b) kg/K
c) k J/kg K
d) J/K
View Answer

Answer: c
Explanation: Its unit is k J/kg K. It is another physical property of matter. All the matter has a temperature associated with it.
advertisement

10. S.I unit of dynamic viscosity is
a) kg/m
b) kg/m s
c) m/kg
d) m s /kg
View Answer

Answer: b
Explanation: Its unit is kg/m s. It is the kinematic viscosity per unit density.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Heat Transfer.

To practice all areas of Heat Transfer, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.