Enzyme Technology Questions and Answers – Large Scale Use of Enzyme – Enzymes in Sucrose Industry and Glucose from Cellulose

This set of Enzyme Technology online quiz focuses on “Large Scale Use of Enzyme – Enzymes in Sucrose Industry and Glucose from Cellulose”.

1. Sucrose may be degraded by ____________ to produce glucose and fructose.
a) Papain
b) β – amylase
c) 1,4-α-glucosidase
d) Invertase
View Answer

Answer: d
Explanation: Sucrose is degraded to glucose and fructose by enzyme invertase which is obtained from Saccharomyces cerevisiae. Papain is obtained from Carica Papaya which is used to tenderize meat. β – amylase is used in the production of maltose syrups from barley. 1,4-α-glucosidase is an exoamylase which releases β-D-glucose from 1,4-a-, 1,6-a- and 1,3-a-linked glucans.
advertisement

2. Invertase finds its use in the production of confectionery with liquid or soft centers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In confectionary industry, the liquid or soft centers are formulated by using crystalline sucrose and tiny amounts of invertase. Due to less amount invertase, the conversion process is slow and hence the center remains solid for longer time. As the sucrose hydrolysis occurs over a period of days or weeks, the solubility increases which causes the center to be soft or liquid, depending on the water content of the center preparation.

3. Dextran may be produced by the action of __________ enzyme.
a) Invertase
b) Rennet
c) Dextransucrase
d) β – amylase
View Answer

Answer: c
Explanation: Dextran may be produced by the action of dextransucrase enzyme. Leuconostoc mesenteroides found as a slime on damaged cane and beet tissue helps in production dextran, when the process has been delayed during hot and humid climate. Invertase is an enzyme which is obtained from to degrade sucrose to glucose and fructose. Rennet is proteolytic enzyme which hydrolyzes casein in milk and is used in cheese making. β – amylase is used in the production of maltose syrups from barley.

4. Raffinose is hydrolyzed to galactose and sucrose by __________ enzyme.
a) Raffinase
b) Dextranase
c) Invertase
d) 1,4-α-glucosidase
View Answer

Answer: a
Explanation: Raffinose is hydrolyzed to galactose and sucrose by raffinase enzyme. Raffinase is obtained from Mortierella vinacea. Dextran may be produced by the action of dextransucrase enzyme. Invertase degrades sucrose to glucose and fructose. 1,4-α-glucosidase releases β-D-glucose from 1,4-a-, 1,6-a- and 1,3-a-linked glucans.
Join Sanfoundry@YouTube

5. Fungal dextranases is produced from __________ species.
a) Yeast
b) Penicillium
c) Bacillus
d) Aspergillus species
View Answer

Answer: b
Explanation: Dextranases are used to produce dextrans. Fungal dextranase is produced from Penicillium species. These are used to overcome the difficulties produced by dextran’s extreme viscosity which may lead to stopping the productions in the plant. These dextranases are used only in the time of crisis as they are resistant to thermal denaturation and inactive at high sucrose concentration. This enzyme is used in lower amounts and hence it’s relatively inexpensive.

6. In tropical rain forests, dead trees take several years to decay.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In tropical forests, dead trees take several years to decay because of the presence of cellulose which gives structural strength to plants. Cellulose is combined and associated with lignins and pentosans so as to resists biodegradation. Hence the statement is true.

7. Cellulase is obtained from ___________
a) Leuconostoc mesenteroides
b) Saccharomyces cerevisiae
c) Trichoderma reesei
d) Bacillus acidopullulyticus
View Answer

Answer: c
Explanation: Cellulase is obtained from Trichoderma reesei species. Dextransucrase, Invertase and pullulanase are obtained from Leuconostoc mesenteroides, Saccharomyces cerevisiae and Bacillus acidopullulyticus respectively.
advertisement

8. Which of the following is not present in commercial preparation from Trichoderma reesei?
a) cellulase
b) glucan 1,4-b-glucosidase
c) invertase
d) cellulose 1,4-b-cellobiosidase
View Answer

Answer: c
Explanation: Commercial preparations from Trichoderma reesei consist of a mixture of enzymes which are as follows
• Cellulase which is an endo-1,4-D b-glucanase
• Glucan 1,4-b-glucosidase which is as exo-1,4-b-glucosidase
• cellulose 1,4-b-cellobiosidase which is an exo-cellobiohydrolase
Invertase degrades sucrose to glucose and fructose and is obtained from Saccharomyces cerevisiae.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter