Enzyme Technology Questions and Answers – Immobilized Enzyme Processes

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Immobilized Enzyme Processes”.

1. Immobilized enzyme systems offer cost advantages to users.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Immobilized enzyme systems offer cost advantages to users in terms of total manufacturing costs. Also, the plant size needed for continuous processes is two orders lesser magnitude as compared to batch processes using free enzymes. As a result, the capital costs considerably smaller and the plant may be prefabricated cheaply off-site. Immobilised enzymes offer greatly increased productivity on an enzyme weight basis and also often provide process advantages. Hence the above statement is true.
advertisement

2. Immobilization of amino-acylase helps in the production of ____________
a) Formic acid
b) Urocanic acid
c) L – aminoacids
d) D – glucose
View Answer

Answer: c
Explanation: Immobilization of amino-acylase helps in the production of L-aminoacids. Whereas formic acid is produced from immobilized cyanidase. Urocanic acid and D-glucose is produced from immobilized histidine ammonia-lyase and glucoamylase respectively.

3. Which of the following immobilized enzyme produces L – alanine?
a) Glucose isomerase
b) Hydantoinase
c) Aspartate 4-decarboxylase
d) Invertase
View Answer

Answer: c
Explanation: Immobilization of aspartate 4-decarboxylase produces L-alanine. Immobilized glucose isomerase produces high-fructose corn syrup. Immobilized Hydantoinase and invertase produces amino-acids and invert sugars respectively.

4. Immobilized penicillin amidases produces ______________
a) Penicillin
b) Acrylamide
c) Aspartame
d) L-Aspartic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: Penicillin is produced immobilized penicillin amidases. Acrylamide, aspartame and L-aspartic acid is produced by nitrile hydratase, thermolysin and aspartate amino-lyase respectively.
advertisement
advertisement

5. In lactose industry, which immobilized enzyme is used?
a) Lipase
b) Lactase
c) Raffinase
d) Cyanidase
View Answer

Answer: b
Explanation: Immobilized enzyme used in lactose industry is lactase. It is used in the production of lactose-free milk and whey. Immobilized lipase produces cocoa butter substitutes. Immobilized raffinase is used in the production of raffinose-free solutions. Whereas immobilized cyanidase produces formic acid.

6. Immobilization of thermolysin produces __________
a) Acrylamide
b) L-Aspartic acid
c) Aspartame
d) Urocanic acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Immobilization of thermolysin produces aspartame. Acrylamide is produced by using immobilized nitrile hydratase. L-aspartic acid is produced by immobilization of aspartate amino-lyase. Immobilized histidine ammonia-lyase produces urocanic acid.

7. Cocoa butter substitutes is produced by using immobilized ____________
a) lipase
b) amino-acylase
c) penicillin amidases
d) invertase
View Answer

Answer: a
Explanation: Cocoa butter substitutes are produced by using immobilized lipase. Immobilized amino-acylase produces L-aminoacids. Immobilized penicillin amidases produce penicillin. Invertase produces invert sugars.
advertisement

8. Which of the following product is obtained from immobilized glucose isomerase?
a) Aspartame
b) Glucose
c) Formic acid
d) High fructose corn syrup
View Answer

Answer: d
Explanation: High fructose corn syrup is obtained from immobilized glucose isomerase. Aspartame, glucose and formic acid is obtained from immobilized thermolysin, glucoamylase and cyanidase respectively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter