Enzyme Technology Questions and Answers – Enzymes – Proenzyme & Cofactors – 1

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enzymes – Proenzyme & Cofactors – 1”.

1. Enzymes which are present in inactive and need to cleaved in order to be activated are referred to as __________
a) cofactors
b) coenzymes
c) isoenzyme
d) proenzyme
View Answer

Answer: d
Explanation: Enzymes that are present in inactive and need to cleaved in order to be activated are referred to as proenzyme. This is also called as zymogen. Additional non protein group in an enzyme required for its optimal activity is referred to as cofactors. Complex organic or metallo-organic compound in an enzyme is called coenzyme. Two or more enzymes with identical function but the different structure is referred to as isoenzyme.
advertisement

2. Trypsin is used to activate __________ to form chymotrypsin.
a) pepsinogen
b) trypsinogen
c) chymotrypsinogen
d) prothrombin
View Answer

Answer: c
Explanation: Chymotrypsin is secreted by the pancreas as Chymotrypsinogen. It is activated in the digestive tract by trypsin, which is proteolytic enzyme and acts by cleaving off a small peptide from N-terminal region of chymotrypsinogen. This leads to conformation changes and creates a binding site for the substrate in the enzyme.

3. Pick the odd one out.
a) Pepsinogen
b) Prothrombin
c) Trypsin
d) Procarboxypeptidase
View Answer

Answer: c
Explanation: Trypsin is the odd one out as it is the activated form of proenzyme trypsinogen. Whereas pepsinogen, prothrombin, procarboxypeptidase are proenzymes that are activated to form pepsin, thrombin and carboxypeptidase respectively.

4. Which of these is not a cofactor?
a) Folic acid
b) Nickel
c) Biotin
d) Coenzyme A
View Answer

Answer: b
Explanation: Nickel is a cofactor that is used by urease enzyme. Additional non protein chemical component required for optimum activity of enzymes is referred to as cofactors. Coenzyme is referred to as a complex organic or metallo-organic compound present in an enzyme. Cofactors are folic acid, biotin, coenzyme A, etc.
advertisement
advertisement

5. Which of the following enzymes do not use Mg2+ ions as cofactors?
a) Hexokinase
b) Pyruvate kinase
c) Glutathione peroxidase
d) Glucose-6-phosphatase
View Answer

Answer: c
Explanation: Cofactors are additional non protein chemical components required for optimum activity of the enzyme. The enzymes which use Mg2+ ions as cofactors are hexokinase, pyruvate kinase, and Glucose-6-phosphatase. For glutathione peroxidase enzyme, Se+ is used as the cofactor.

6. Pick the odd one out.
a) Molybdenum
b) Dinitrogenase
c) Iron
d) Manganese
View Answer

Answer: b
Explanation: Additional non protein chemical component of an enzyme which is required for optimum activity is referred to cofactors. Dinitrogenase is an enzyme that uses molybdenum as a cofactor. Whereas molybdenum, iron and manganese are coenzymes for nitrate reductase, peroxidase and ribonucleotide reductase.

7. Which of the following enzymes do not use Zn2+ ions as cofactors?
a) Carbonic anhydrase
b) Propionyl CoA carboxylase
c) Alcohol dehydrogenase
d) Carboxypeptidase A
View Answer

Answer: b
Explanation: The following enzymes use Zn2+ ions as cofactors: carbonic anhydrase, alcohol dehydrogenase, carboxypeptidase A and B. Propionyl CoA carboxylase is an enzyme which uses potassium as the cofactor.
advertisement

8. Which of the following is not a function of coenzyme-pyridoxal phosphate?
a) Transamination
b) Redox reaction
c) Deamination
d) Decarboxylation
View Answer

Answer: b
Explanation: Following are the functions of coenzyme-pyridoxal phosphate:
• Transamination, Deamination, and Decarboxylation reactions of aminoacids.
Redox reaction is a function of coenzymes such as FAD, FMN, NAD and NADP.

9. Which of the following coenzyme does not function as a redox reaction?
a) Flavin adenine nucleotide
b) Deoxyadenosylcobalamin
c) Nicotinamide adenine dinucleotide
d) Flavin mononucleotide
View Answer

Answer: b
Explanation: The enzyme which does not function as redox reaction is Deoxyadenosylcobalamin, which has a function of isomerization and transfer of methyl groups in a reaction. Flavin adenine nucleotide, Nicotinamide adenine dinucleotide, Flavin mononucleotide and Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate are the coenzymes which function as a redox reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

advertisement

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Join Sanfoundry@YouTube
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter