Enzyme Technology Questions and Answers – Application of Biosensors – 1

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Application of Biosensors – 1”.

1. Biosensors have been applied in medical field to __________
a) measure BOD
b) detect toxic compounds
c) detect plant neutrients
d) diagnose infectious diseases
View Answer

Answer: d
Explanation: Biosensors have been applied in medical field to diagnose infectious and non-infectious diseases. Biosensors have applied in different fields such as follows:
• Agriculture: To detect plant nutrients, fertilizers and pesticides.
• Environment: For pollution monitoring – BOD, COD, NH3, NO3, SO3 etc.
• Mining: To detect toxic compounds and gases.
advertisement

2. Pick odd one out.
a) BOD
b) COD
c) Mustard gas
d) NH3
View Answer

Answer: c
Explanation: Biosensors is used in defense to detect mustard gas, nerve gas etc. Biosensors detect BOD, COD, NH3, NO3, SO3 etc., helping in monitoring pollution which is part of environmental sector.

3. Food industry: To detect freshness: Sports: ______________
a) BOD
b) Determine fatigue
c) Mustard gas
d) Acid detection
View Answer

Answer: b
Explanation: In food industry, biosensor is used to sense taste, freshness odor and to find out toxic substances. Similarly, in sports, biosensor is used to determine fatigue by measuring levels of lactic acid, ammonia in perspiration. Biosensors are used to detect BOD, mustard gas and acid in environmental sector, defense and industries respectively.

4. ____________ is measured by a biosensor consisting of a silicon wafer pH sensitive layer on which penicillinase enzyme is immobilized.
a) Penicillin
b) Glucose
c) Hormones
d) Sucrose
View Answer

Answer: a
Explanation: Penicillin is measured by a biosensor consisting of a silicon wafer pH sensitive layer on which penicillinase enzyme is immobilized. When the probe is inserted in mmol aqueous solution containing penicillin, penicillin forms penicilloate ion releasing a proton which is proportional to the degree of penicillin concentration.
advertisement
advertisement

5. Thyroxine hormone sensing molecule is used in the biolayer which is used to detect _______
a) diabetes
b) fatigue
c) graves’ disease
d) penicillin
View Answer

Answer: c
Explanation: Thyroxine hormone sensing molecule is used in the biolayer which is used to detect Graves’ disease. Diabetes can be detected by measuring glucose levels by glucose oxidase enzyme. Fatigue is measured by measuring levels of lactic acid, ammonia in perspiration. Penicillin detected by penicillinase enzyme.

6. ________________ measures as low as 5 ng of cocaine in urine samples in 45 seconds.
a) Immunosensor
b) Portable biosensor
c) Surface Plasmon Resonance biosensor
d) Thyroxine measuring biosensor
View Answer

Answer: b
Explanation: Portable biosensor measures as low as 5 ng of cocaine in urine samples in 45 seconds. If cocaine is present in the urine, it is displaced with fluorescent molecules which will elute out, when urine passes through the column. ELISA techniques when combined with biosensors, form immunosensor which increase their range, speed and sensitivity. Surface Plasmon Resonance biosensor measures protein interaction in real time without any labelling technique. Thyroxine measuring biosensor is used to detect Graves’ disease.

7. In defense, biosensors are used to sense taste, freshness, odor and to find out toxic substances.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In defense, biosensors are used to detect mustard gas, nerve gas, etc. Whereas, biosensors are used to sense taste, freshness odor and to find out toxic substances in the food industry. Hence the above statement is false.
advertisement

8. Freshness of meat or fish is measured by using penicillinase enzyme.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Freshness of meat or fish is measured by using ATPase, amino oxidase and putrescine oxidase. These sensors measure nitrate by color change in pH indicator which is detected by transducer. Penicillinase enzyme is used to measure penicillin concentration. These sensors consist of a silicon wafer pH sensitive layer on which penicillinase enzyme is immobilized. Hence the above statement is false.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Join Sanfoundry@YouTube
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter