Enzyme Technology Questions and Answers – Enzyme Preparation and Usage – Sources of Enzymes

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enzyme Preparation and Usage – Sources of Enzymes”.

1. Microbes are preferred to plants and animals as sources of enzymes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Microbes are preferred to plants and animals as sources of enzymes because of the following reasons:
• They are generally cheaper to produce.
• Their enzyme contents are more predictable and controllable.
• Reliable supplies of raw material of constant composition are more easily arranged.
• Plant and animal tissues contain more potentially harmful materials than microbes.
Hence the above statement is true.
advertisement

2. Which of the following are the common aims of producers of industrial enzymes and their customers?
a) Economy
b) Effectiveness
c) Screening for new and improved enzymes
d) Safety
View Answer

Answer: c
Explanation: The common aims of producers of industrial enzymes and their customers are as follows:
• Economy
• Effectiveness
• Safety
The development of commercial enzymes is undertaken by a handful of companies which have high skills in screening for new and improved enzymes.

3. Which is not true in case of development of commercial enzymes?
a) Screening for new and improved enzymes
b) Large scale enzyme purifications
c) Economy, effectiveness and safety
d) Dealing with the regulatory authorities
View Answer

Answer: c
Explanation: The development of commercial enzymes is undertaken by a handful of companies which have high skills in:
• screening for new and improved enzymes,
• fermentation for enzyme production,
• large scale enzyme purifications,
• formulation of enzymes for sale,
• customer liaison, and
• dealing with the regulatory authorities.
The common aims of producers of industrial enzymes and their customers are economy, effectiveness and safety.

4. Source of catalase is ________
a) liver
b) kiwi fruit
c) soybeans
d) bacillus
View Answer

Answer: a
Explanation: Catalase is an animal enzyme which is obtained from liver. Enzyme obtained from kiwi fruit is actinidin. Source of lipoxygenase is soybeans. Enzymes obtained from bacillus are α-amylase, β-amylase, glucose isomerase, penicillin amidase, protease etc.

5. Bromelain: Brewing industry:: Chymotrypsin: __________
a) Cheese making industry
b) Leather industry
c) Pharmaceutical industry
d) Detergent industry
View Answer

Answer: b
Explanation: Bromelain is a plant enzyme that is obtained from pineapple latex and is used in the brewing industry. In the same way, chymotrypsin is an animal enzyme that is obtained from pancreas and is used in the leather industry. Rennet is used in cheese making industry. Penicillin amidases are used in pharmaceutical industry. Proteases are used in the detergent industry.
advertisement
advertisement

6. Which of the following enzyme is not used in the food industry?
a) Actinidin
b) Dextranase
c) Asparginase
d) Raffinase
View Answer

Answer: c
Explanation: The enzymes used in the food industry are:
• Actinidin is a plant enzyme obtained from kiwi fruit.
• Dextranase is a microbial enzyme obtained from penicillium species.
• Raffinase is a microbial enzyme obtained from saccharomyces species.
Asparginase is a bacterial enzyme obtained from Escherichia coli and is used in the health industry.

7. Which of the following enzyme is not obtained from Aspergillus species?
a) Pullulanase
b) Aminoacylase
c) Lactase
d) Pectinase
View Answer

Answer: a
Explanation: Following are the enzyme obtained from aspergillus species:
• Aminoacylase used in pharmaceutical industry.
• Lactase used in dairy industry.
• Pectinase used in drinks industry.
Pullulanase is obtained from Klebsiella species and is used in the starch industry.

8. Which of the following enzyme is not used in a brewery?
a) α-amylase
b) β-amylase
c) Papain
d) β-glucanase
View Answer

Answer: d
Explanation: Enzymes used in brewery are α-amylase, β-amylase and β-glucanase is obtained from malted barley. Papain is obtained from pawpaw latex and used in meat industry.

9. Which of the following is an intracellular enzyme?
a) Lipase
b) Papain
c) Raffinase
d) Cellulase
View Answer

Answer: c
Explanation: Intracellular enzyme is raffinase is obtained from Mortierella and Saccharomyces species and is used in food industry. Extracellular enzymes are as follows:
• Lipase is obtained from pancreas, Rhizopus and Candida species and is used in the food industry.
• Papain is obtained from Pawpaw latex and is used in meat industry.
• Source of cellulase is Trichoderma and is used in waste industry.
advertisement

10. Which of the following is obtained from Kluyveromyces species?
a) Lipase
b) Lactase
c) Bromelain
d) Rennet
View Answer

Answer: b
Explanation: Lactase is obtained from Kluyveromyces species. Lactases are used in dairy industry. Lipase, bromelain and rennet is obtained from Rhizopus, pineapple latex and abomasum respectively. Lipase, bromelain and rennet are used in food, brewery and cheese making industry.

11. From which of the following lipases cannot be obtained?
a) Pancreas
b) Saccharomyces
c) Rhizopus
d) Candida
View Answer

Answer: b
Explanation: Invertase and raffinase are obtained from saccharomyces species and is used in confectionary and food industry. Lipases can be obtained from the animal pancreas, rhizopus species and candida. They are majorly used in food industry.

12. Which of the following is not obtained from animal pancreas?
a) Chymotrypsin
b) Lipase
c) Catalase
d) Trypsin
View Answer

Answer: c
Explanation: Catalase is not obtained from pancreas, but liver. Catalase is also obtained from aspergillus species. Chymotrypsin, lipase and trypsin is obtained from the animal pancreas. Lipase is also obtained from rhizopus species and candida.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

advertisement

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Join Sanfoundry@YouTube
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter