Enzyme Technology Questions and Answers – Enzyme Assay Techniques

«
»

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enzyme Assay Techniques”.

1. The change in absorbance is used as the basis for assaying enzymes using __________
a) radioisotope method
b) luminescence method
c) biosensors
d) spectrophotometer
View Answer

Answer: d
Explanation: Substrate and products absorb light in the UV or visible region, with absorption not at the same wavelengths. The change in absorbance is used as basis for assaying enzymes using spectrophotometer. Radioisotope method is restricted to separation of radiolabeled forms of substrate and product. In luminescence method, the intensity of emitted light is used to study enzyme reaction. Biosensors are analytical devices which converts a biological response into an electrical signal.
advertisement

2. Which of the following enzyme is assayed and measured using Spectrophotometer?
a) Hydrolases
b) Bacterial luciferase
c) Phosphofructokinase
d) Glutamate decarboxylase
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphofructokinase is assayed and measured using spectrophotometer. This has been linked with aldolase to glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase reaction. Hydrolases is measured by using spectrofluorometric method, whereas bacterial luciferase is measured by using luminescence method. Radioisotope method is used to measure by assaying enzyme glutamate decarboxylase.

3. The increase in wavelength due to absorption in UV region and emission in visible light is known as ____________
a) enzyme activity
b) enzyme assay
c) stoke shift
d) autolysis
View Answer

Answer: c
Explanation: The increase in wavelength due to absorption in UV region and emission in visible light is known as stoke shift. Enzyme activity is a measure of the quantity of active enzyme present which depends on condition. The lab methods for measuring enzymatic activity for the study of enzyme kinetics and enzyme inhibition is referred to as enzyme assay. Cellular destruction of organisms by natural process is referred to as autolysis.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not true for spectrofluorometric method?
a) The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction
b) Trace impurities in enzyme can stop the emitted radiation
c) It is based on stoke shift
d) Hydrolases can be assayed and measured by using this method
View Answer

Answer: a
Explanation: “The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction.” This is true of luminescence method and not spectrofluorometric method. Following statements are true for spectrofluorometric method are as follows:
• Trace impurities in enzyme can stop the emitted radiation.
• It is based on stoke shift. The increase in wavelength due to absorption in UV region and emission in visible light is known as stoke shift.
• Hydrolases can be assayed and measured by using this method.

5. Which of the following enzyme is assayed and measured using spectrofluorometric method?
a) Glucose-6-phosphate dehydrogenase
b) Hydrolases
c) Phosphofructokinase
d) Glutamate decarboxylase
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrolases can be assayed by measuring the rate of appearance of fluorescence at 450nm of the anion 4-methylumbelliferone. Phosphofructokinase is assayed and measured using spectrophotometer. Hydrolases is measured by using spectrofluorometric method, whereas bacterial luciferase is measured by using luminescence method. Glucose-6-phosphate dehydrogenase can be assayed by using continuous assay.
advertisement

6. In which of the following methods, the intensity of emitted light is used to study enzyme reaction?
a) Discontinuous assay
b) Luminescence method
c) Biosensors
d) Spectrophotometer
View Answer

Answer: c
Explanation: In Luminescence method, the intensity of emitted light is used to study enzyme reaction. In discontinuous assay, there is a “stop and sample” procedure which is used. The analytical devices which converts a biological response into an electrical signal is referred to as biosensors. The change in absorbance is used as basis for assaying enzymes using spectrophotometer.

7. Continuous assay: Glucose-6-phosphate dehydrogenase:: Luminescence method: ____________
a) Hydrolases
b) Bacterial luciferase
c) Ornithine decarboxylase
d) Glutamate decarboxylase
View Answer

Answer: b
Explanation: Glucose-6-phosphate dehydrogenase can be assayed and measured by using continuous assay. In the similar way, Bacterial luciferases can be assayed and measured using luminescence method. This enzyme reduces FMN to oxidizing long chain aliphatic aldehydes. The resulting FMN can be coupled with NAD(P)H.
advertisement

8. Which of the following is not true for luminescence method?
a) The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction
b) The reaction can be used to assay ATP and appropriate enzymes via coupled reaction
c) Bacterial luciferase can be assayed and measured by this method
d) It is based on stoke shift
View Answer

Answer: d
Explanation: “It is based on stoke shift.” It is true for spectrofluorometric method, and not luminescence method. Statements which are true for luminescence method are:
• The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction.
• The reaction can be used to assay ATP and appropriate enzymes via coupled reaction.
• Bacterial luciferase can be assayed and measured by this method.

9. Which of the following is true for radioisotope method?
a) The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction
b) The reaction can be used to assay ATP and appropriate enzymes via coupled reaction
c) It is restricted to separation of radiolabeled forms of substrate and product
d) Bacterial luciferase can be assayed and measured by this method
View Answer

Answer: c
Explanation: The statement true for radioisotope method is “It is restricted to separation of radiolabeled forms of substrate and product.” The other following statements are true for luminescence method:
• The intensity of emitted light is used to study enzyme reaction.
• The reaction can be used to assay ATP and appropriate enzymes via coupled reaction.
• Bacterial luciferase can be assayed and measured by this method.
advertisement

10. Which of the following is not true for radioisotope method?
a) This method is used in studying mechanism of enzyme action and in ligand binding sites
b) Change is absorbance is used as the basis for assaying enzyme
c) If one product is gas, the method is easier
d) Glutamate decarboxylase is assayed and measured using this method
View Answer

Answer: b
Explanation: “Change is absorbance is used as the basis for assaying enzyme.” This statement is true for spectrophotometer. Following statements are true for radioisotope method:
• This method is used in studying mechanism of enzyme action and in ligand binding sites.
• If one product is gas, the method is easier.
• Glutamate decarboxylase is assayed and measured using this method.

11. Which of the following enzyme is assayed and measured using radioisotope method?
a) Hydrolases
b) Bacterial luciferase
c) Phosphofructokinase
d) Glutamate decarboxylase
View Answer

Answer: d
Explanation: Glutamate decarboxylase is assayed and measured using radioisotope method. This assay is based on evolution 14CO2. Then the evolved 14CO2 is trapped in alkali and then measured. Phosphofructokinase is assayed and measured using spectrophotometer. Hydrolases is measured by using spectrofluorometric method, whereas bacterial luciferase is measured by using luminescence method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter