Enzyme Technology Questions and Answers – Therapeutic and Analytical Uses of Enzymes

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Therapeutic and Analytical Uses of Enzymes”.

1. Which of the following enzymes are not used in the treatment of gastrointestinal tract disorder and chronic pancreatitis?
a) Pepsin
b) Cellulase
c) Amylase elastase
d) Trypsin
View Answer

Answer: d
Explanation: Trypsin is proteolytic enzyme which is used in the treatment of acute thrombophlebitis to dissolve clots. They are also used in cleaning of wounds by dissolving the pus inside it. The enzyme which are used in treatment of gastrointestinal tract disorder and chronic pancreatitis are pepsin, cellulase, amylase elastase, trypsin peptidase and lipase.
advertisement

2. Bacterial asparginase is used in the treatment of _________
a) cleaning of wounds
b) venus thrombosis
c) leukemia
d) traumatic or postoperative edema
View Answer

Answer: c
Explanation: Bacterial asparginase is used in the treatment of leukemia. Asparginase hydrolyses aspargine to aspartic acid. Aspargine is necessary for the formation of white leukemic cells. Trypsin is used in cleaning of wounds by removing the pus in it. Fibrinolysin is used in the treatment of venus thrombosis. Hyaluronidase is used in the treatment of traumatic or postoperative edema.

3. Which of the following treatments fribrinolysin is not used?
a) Venus thrombosis
b) Pulmonary embolism
c) Extraction of cataract
d) Arterial embolism
View Answer

Answer: c
Explanation: Chymotrypsin is used in ophthalmology for the following:
• Dissolving ligaments of lens during extraction of cataract.
• Subside the edema and inflammation.
Fibrinolysin is used in the treatment of venus thrombosis, pulmonary and arterial embolism (blood carried by pulmonary artery).

4. Collagenase is used for __________
a) debridement of dermal ulcers and severe burns
b) leukemia
c) infection in eye
d) gastric achylia
View Answer

Answer: a
Explanation: Collagenase is used for debridement of dermal ulcers and severe burns. Debridement means removal cleaning of wound by removing dead tissue. Asparginase is used in leukemia treatment, whereas rennin is used in the treatment of gastric achylia. Lysozyme is used to treat infection in the eye as it has antibacterial action.

5. Which of the following is not true for hyaluronidase?
a) It promotes rapid absorption of drug injected subcutaneously
b) It has antibacterial action
c) It increases tissue permeability
d) It is used in the treatment of traumatic and postoperative edema
View Answer

Answer: b
Explanation: “It has antibacterial action.” This is a false statement. It is true in the case of lysozyme and is used in eye infection for treatment. Following statements are true for hyaluronidase:
• It promotes rapid absorption of drug injected subcutaneously.
• It increases tissue permeability by depolymerizing hyaluronic acid.
• It is used in the treatment of traumatic and postoperative edema.
Join Sanfoundry@YouTube

6. Which of the following is used to treat penicillin allergies?
a) Hyaluronidase
b) Trypsin
c) Penicillinase
d) Lysozyme
View Answer

Answer: c
Explanation: Penicillinase destroys penicillin and hence is used to treat patients with penicillin allergies. Hyaluronidase is used in the treatment of traumatic and postoperative edema. Trypsin is used in the treatment of acute thrombophlebitis to dissolve clots. Lysozyme has antibacterial action and is used in treating eye infections.

7. ____________ is used in treatment of gastric achylia.
a) Rennin
b) Asparginase
c) Fibrinolysin
d) Penicillinase
View Answer

Answer: a
Explanation: Rennin is used in treatment of gastric achylia (absence of gastric secretion). Asparginase is used in treatment of leukemia. Fibrinolysin is used in the treatment of venus thrombosis, pulmonary and arterial embolism. Penicillinase is used in treatment of penicillin allergies.

8. Which of the following is used in myocardial infarction to dissolve clots?
a) Lysozyme
b) Asparginase
c) Penicillinase
d) Urokinase
View Answer

Answer: d
Explanation: Urokinase is used in myocardial infarction to dissolve clots. Lysozyme is used in treating eye infections. Leukemia is treated by using asparginase. For treating penicillin allergies in individuals, penicillinase is used.

9. To dissolve blood clots, during myocardial infraction _______ is used.
a) pepsin
b) lipase
c) streptokinase
d) amylase elastase
View Answer

Answer: c
Explanation: Streptokinase is used in myocardial infraction to dissolve blood clot. It causes fibrinolysis. Pepsin, cellulase, amylase elastase, trypsin peptidase and lipase are used in treatment of gastrointestinal tract disorder and chronic pancreatitis.
advertisement

10. Which of the following enzyme is used as a reagent?
a) Alcohol dehydrogenase
b) Glucose-6-phosphate dehydrogenase
c) Alkaline phosphatase
d) Peroxidase
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzymes are widely used as in clinical lab as reagents for estimation of serum constituents. Alcohol dehydrogenase is used as a reagent in ethanol assay. Enzymes have been used as the label in various immunoassays for determining serum concentration of drugs, hormones or other compounds of interest. Commonly used enzymes as labels are: glucose-6-phosphate dehydrogenase, alkaline phosphatase, peroxidase and β-galactosidase.

11. Which of the following enzyme is used as a label?
a) Lactate dehydrogenase
b) Hexokinase
c) Urease
d) β-galactosidase
View Answer

Answer: d
Explanation: β-galactosidase is used as a label in various immunoassays for determining serum concentration of drugs, hormones or other compounds of interest. Whereas lactate dehydrogenase, hexokinase and urease acts as reagents in lactase, creatinine kinase and urea assay.

12. Uricase: uric acid:: Lipase: _________
a) Ethanol
b) Glucose
c) Triacylglycerol
d) Creatine kinase
View Answer

Answer: c
Explanation: Uricase is an enzyme that is used as a reagent in uric acid. Whereas Lipase is used as a reagent in triacylglycerol. Alcohol dehydrogenase is used as a reagent in ethanol assay, whereas glucose oxidase and peroxidase are used as a reagent in glucose. In creatine kinase assay, hexokinase and glucose-6-phosphate dehydrogenase are used as reagents.

13. Which of the following enzyme is not used in triacylglycerol assays?
a) Lipase
b) Glycerol kinase
c) Glycerol phosphate dehydrogenase
d) Urease
View Answer

Answer: d
Explanation: Enzymes used in triacylglycerol assays are lipase, glycerol kinase and glycerol phosphate dehydrogenase. Whereas urease is used in urea assays.
advertisement

14. Which of the following enzyme is used as a reagent in cholesterol assay?
a) Urease
b) Uricase
c) Cholesterol oxidase
d) Lactate dehydrogenase
View Answer

Answer: c
Explanation: Cholesterol oxidase is an enzyme which I used as reagent in cholesterol assay. Uricase is an enzyme which is used as a reagent in uric acid. Whereas urease and lactate dehydrogenase is used as reagent in urea and lactate assays.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter