Enzyme Technology Questions and Answers – Enzyme Kinetics – Introduction

This set of Enzyme Technology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Enzyme Kinetics – Introduction”.

1. Catalyst discovered from biological sources are referred to as ___________
a) vitamins
b) carbohydrates
c) enzymes
d) nucleic acids
View Answer

Answer: c
Explanation: Catalyst increase the rate of a chemical reaction without undergoing any change in its structure. In 19th century, catalyst were discovered from biological sources and termed as enzymes. Vitamins, Carbohydrates and Nucleic acids are building blocks of life.
advertisement

2. All proteins are not enzymes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzymes are basically proteins that perform the function of catalyzing a chemical reaction. But, proteins performs different functions like strength, movement of molecules across membranes, messengers, protect body from the foreign organism, etc. Hence all proteins are not enzymes, but most enzymes are proteins.

3. Enzymes are the polymers of ___________
a) fatty acids
b) amino acids
c) hexose carbon
d) organic phosphate
View Answer

Answer: b
Explanation: Enzymes are proteins and proteins are made up of amino acid polymer. Hence enzymes are polymers of amino acids. Fatty acid is the simplest lipid polymer containing long chain of carbon atoms attached to carboxyl group. Organic phosphate is an ester of phosphoric acid. Hexose carbon is a monosaccharide containing 6 carbon atoms.

4. _________ are very efficient catalyst as compared to conventional catalyst.
a) Enzymes

b) Proteins
c) Carbohydrates
d) Water
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzymes are biological catalyst which increases the rate of a particular reaction by a factor of 10 12 or more. As a result, the amount of enzyme required per reaction is less as compared to conventional catalyst. Hence Enzyme is very efficient catalyst.
advertisement
advertisement

5. Absolute specificity, group specificity and optical specificity are observed by chemical catalyst.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Absolute specificity, group specificity and optical specificity are observed by enzymes. As enzymes are specific to substrates (Absolute) or group of substrates (Group) or group of substrates showing same optical activity upon hydrolysis.

6. Major drawback of utilizing enzymes is _________
a) high productivity
b) specificity
c) selectivity
d) unstable nature of enzymes
View Answer

Answer: d
Explanation: When enzymes are removed from their natural environment, they tend to become unstable making it unfit for use. Hence it’s a major drawback. High productivity, specificity and selectivity are advantages of enzymes.

7. Which of the following is an advantage of enzymes over chemical catalysts?
a) High productivity, less material cost
b) High cost of enzyme isolation
c) High cost of enzyme purification
d) Unstable nature of enzymes
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzymes catalyze a very narrow range of substrate. These enzymes are not selective for a particular reaction, but also has the capacity to differentiate between parts of the same molecule. This leads to the exclusion of any side reactions and removal of byproducts. Thus, providing high productivity and less material cost.

8. ____________ mediates the synthetic and degradative reactions carried out by living organism.
a) Cofactor
b) Coenzyme
c) Enzymes
d) Vitamins
View Answer

Answer: c
Explanation: Enzymes are biocatalyst which ae obtained from biological sources. They perform the function of catalyzing a particular reaction. Cofactor are mostly metal ions which enzymes during catalysis. Coenzymes are non-protein organic molecule that helps during catalysis.
advertisement

9. Enzymes work under mild conditions of temperature and pH.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Enzyme work in the range of 5-8 for pH and 20-40° C for temperature. Due to which the problems of undesired reactions which often occur during the traditional method are minimized to a large extent. It also lessens energy requirements, thereby reducing the capital cost which would happen due to corrosion.

10. Enzymes discriminate between similar parts of same molecules. This is termed as __________
a) Stereospecificity
b) Absolute specificity
c) Regiospecificity
d) Group specificity
View Answer

Answer: c
Explanation: Regiospecificity means differentiating between parts of same molecule. Absolute specificity means enzymes specific to only one substrate whereas group specificity means enzyme specificity to a group of substrates. Stereospecificity is observed by optical isomers.

11. Trypsin exhibits which kind of specificity?
a) Absolute specificity
b) Group specificity
c) Stereospecificity
d) Regiospecificity
View Answer

Answer: b
Explanation: Trypsin hydrolyzes most of the proteins along with some peptides and esters. As they catalyze closely related compounds, trypsin exhibits group specificity.

12. What kind of specificity does glucose oxidase exhibit?
a) Absolute specificity
b) Group specificity
c) Stereospecificity
d) Regiospecificity
View Answer

Answer: a
Explanation: Glucose oxidase oxidizes only one substrate i.e., glucose. When a particular enzyme is exhibiting specificity to only one substrate, it's referred to as absolute specificity. Stereospecificity is exhibited by stereoisomers whereas group specificity means enzyme specificity to a group of substrates. Enzymes have the capacity of discriminating between parts of the same molecule. This kind of specificity is called regiospecificity.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Enzyme Technology.

To practice all areas of Enzyme Technology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Join Sanfoundry@YouTube
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter