Microwave Engineering Questions and Answers – Rectangular Waveguide Cavity Resonators

«
»

This set of Microwave Engineering Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Rectangular Waveguide Cavity Resonators”.

1. Microwave resonators can be constructed from open sections of waveguide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For resonance to occur in waveguides, a closed structure is required. They resonate between the walls of the rectangular waveguide. Also radiation loss from an open ended waveguide can be significant.
advertisement

2. There is no energy stored inside a rectangular waveguide cavity resonator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy is stored in a waveguide resonator in the form of electric field and magnetic field. Power is dissipated in the metallic walls of the cavity as well as in the dielectric material that may fill the cavity.

3. A rectangular cavity supports:
a) TEM mode of resonance
b) TM mode of resonance
c) TE mode of resonance
d) TE, TM modes of resonance
View Answer

Answer: d
Explanation: A rectangular wave guide supports both TE and TEM mode of propagation. Likewise, when a rectangular waveguide is used as resonator, it supports both TE and TM modes of resonance.

4. A waveguide is open circuited at both the ends to use it as a waveguide resonator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A closed cavity structure is required in order to bring resonance in the rectangular cavity. Also open ended waveguides result in radiation losses. Hence the waveguide is short circuited to form a resonator.
advertisement

5. In order to obtain the resonant frequency of a rectangular waveguide, the closed cavity has to satisfy:
a) Gaussian equation
b) Helmholtz equation
c) Ampere’s law
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Helmholtz wave equation is considered and solved using variable separable form. Then the boundary conditions are applied to the wave equation considering the walls of the cavity. Solving this gives the expression for resonant frequency.

6. Given the dimension of the waveguide as b<a<d, no resonant mode exists for this specification of dimensions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For the given dimensional specification b<a<d, the dominant resonant mode (lowest resonant frequency) will be the TE101 mode, corresponding to the TE10 dominant waveguide mode in a shorted guide of length λg/2.

7. Unloaded Q of a rectangular waveguide cavity resonator:
a) Does not exist
b) Defined as the ratio of length of the waveguide to breadth of the waveguide
c) Defined as the ratio of stored energy to the power dissipated in the walls
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Quality factor signifies the power loss in the circuit. It is defined as the ratio of stored energy to the power dissipated in the walls. Higher the power dissipation in the walls, lower is the quality factor of the waveguide resonator.
advertisement

8. Find the wave number of a rectangular cavity resonator filled with a dielectric of 2.25 and designed to operate at a frequency of 5 GHz.
a) 157.08
b) 145.2
c) 345.1
d) 415.08
View Answer

Answer: a
Explanation: The wave number of rectangular wave resonator is 2πf√∈r/C, substituting the given values in the above equation, the wave number of the rectangular cavity resonator is 157.08.

9. The required length of the cavity resonator for l=1 mode (m=1, n=0) given that the wave number of the cavity resonator is 157.01 and the broader dimension of the waveguide is 4.755 cm:
a) 1.10 cm
b) 2.20 cm
c) 2.8 cm
d) 1.8 cm
View Answer

Answer: b
Explanation: The required length of the cavity resonator for the given mode is given by the expression d=lπ/√(k>sup>2-(π/a)2. Substituting the given values in the equation, the required length of the waveguide is 2.20 cm.

10. If the loss tangent of a rectangular waveguide is 0.0004, then Q due to dielectric loss is:
a) 1250
b) 2450
c) 2500
d) 1800
View Answer

Answer: c
Explanation: Q of a rectangular waveguide due to dielectric loss is given by 1/tanδ. Substituting for tanδ in the above equation, Q due to dielectric loss is 2500.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Microwave Engineering.
To practice all areas of Microwave Engineering for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn