Engineering Physics Questions and Answers – Production of Plane Polarised Light

«
»

This set of Engineering Physics Questions & Answers for Exams focuses on “Production of Plane Polarised Light”.

1. The direction of polarization of an electromagnetic wave is considered to be the direction of __________
a) Electric Field
b) Magnetic field
c) Resultant of Electric field and Magnetic Field
d) Perpendicular to both Electric and Magnetic Field
View Answer

Answer: a
Explanation: The direction of polarization of an electromagnetic wave is taken as the direction of the electric field vector because many common electromagnetic wave detectors respond to the electric forces on electrons in material not magnetic forces.

2. The second polaroid placed after the ray has been polarized is called as __________
a) Polarizer
b) Analyzer
c) Brewster’s Window
d) Multi Polaroid
View Answer

Answer: c
Explanation: The second polaroid is placed after the ray has already been polarized to analyze whether the ray is polarized completely or not. Thus, it is called the polarizer.

3. An unpolarized light can be polarized by __________
a) Reflection
b) Refraction
c) Diffraction
d) Interference
View Answer

Answer: a
Explanation: An unpolarized light can be polarized by reflection. The extent of polarization depends on the angle of incidence. The reflected light is completely polarized for a specific angle, called the polarizing angle.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a uniaxial crystal?
a) Borax
b) Mica
c) Quartz
d) Selenite
View Answer

Answer: c
Explanation: Uniaxial crystals are those in which there is only one optic axis. Calcite, quartz, ice are a few examples. Borax, mica, and selenite are biaxial crystals which have two optic axes.

5. For a glass surface, the value of polarizing angle is _________
a) 45.7°
b) 52.7°
c) 57.5°
d) 67.8°
View Answer

Answer: c
Explanation: Polarizing angle is the angle for which the reflected light would be completely plane polarized. For glass, it is 57.5°. Thus, if a light is incident on glass at 57.5° the reflected light would be completely polarized.

6. The refractive index of a material is 1.75. What is the polarizing angle?
a) 47.23°
b) 51.02°
c) 53.74°
d) 60.25°
View Answer

Answer: d
Explanation: Using Brewster’s Law, Angle of incidence = tan-1μ
= tan-11.752
= 60.25.

7. A polarized light of Intensity 40 Wm2 is incident on the analyzer at a certain angle. If the transmitted beam has an Intensity of 20 Wm2, the angle made with the vertical is _____________
a) 30°
b) 45°
c) 60°
d) 75°
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, Io = 40 Wm-2, I = 20 Wm-2
Using Malus law, I = Iocos2θ
20 = 40 X cos2θ
cos2θ = 12
θ = 45°.
advertisement

8. What angle should the beam made with the vertical, so that after passing through the analyzer, it’s intensity should become 0.86 times the initial intensity?
a) 30°
b) 45°
c) 60°
d) 75°
View Answer

Answer: c
Explanation: Here, I = 0.86 Io
Using Malus law, I = Iocos2θ
0.86 Io = Io X cos2θ
cos2θ = 0.86
θ = 60°.

9. The sunlight as received by the observer is __________
a) Unpolarized
b) Partially Polarized
c) Polarized
d) Varying Polarizability
View Answer

Answer: c
Explanation: The incident sunlight, when enters the earth’s atmosphere, is scattered by the particles present in the earth’s atmosphere. Due to this, the sunlight gets polarized.
advertisement

10. If ray R1 is incident at the polarizing angle, which of the following rays are unpolarized?
Find the following rays polarized/unpolarized if ray R1 is incident at polarizing angle
a) R1
b) R2
c) Both R2 and R3
d) Both R1 and R3
View Answer

Answer: d
Explanation: The incident ray is incident at an angle 57.5° which is the polarizing angle of the glass. Thus the reflected light is completely plane polarized, while the other two are not.

11. At the angle of polarization, p, the angle between the reflected and the refracted beam is __________
a) p
b) π
c) π /2
d) p/2
View Answer

Answer: c
Explanation: If the angle of incidence is equal to p, the angle made by the refracted beam with the x-axis would be π /2 – p. The refracted beam would make an angle p with the x-axis. Thus, the angle between the two rays would be π /2.

12. Which of the two rays are polarized?
The two rays are polarized of earth’s atmosphere in given diagram
a) X
b) Y
c) Both X and Y
d) Neither X and Y
View Answer

Answer: b
Explanation: The incident sunlight is unpolarized. On encountering the molecules of earth’s atmosphere, it changes its direction. Due to the scattering of light, the incident sunlight gets polarized.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all exam questions on Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.