Antennas Questions and Answers – Folded Dipole Antenna – Types

«
»

This set of Antennas Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Folded Dipole Antenna – Types”.

1. Which of the following statement is not correct?
a) Folded dipole antenna has less impedance than half dipole
b) Folded dipole is a balanced antenna
c) Folded dipole antenna is a dipole antenna with its end folded back forming a loop
d) Balun is used at the feeder when unbalanced feed is used in the folded dipole
View Answer

Answer: a
Explanation: The impedance of folded dipole is four times the impedance of the half dipole. So its impedance is higher than the half dipole. Since folded dipole is a balanced antenna we use a balanced feeder so Balun is used.
advertisement

2. Folded dipole antenna belongs to which type of antenna?
a) Reflector
b) Aperture
c) Lens
d) Wire
View Answer

Answer: d
Explanation: Folded dipole antenna belongs to wire antenna. It is a dipole antenna with two ends folded back and connected to each other forming a loop.

3. What is the input impedance of a half wave folded dipole?
a) 73Ω
b) 292Ω
c) 146Ω
d) 36.5Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: The input impedance of a half wave folded dipole is four times the half wave dipole.
So Z= 4×73=292Ω
advertisement
advertisement

4. A half wave folded dipole of 3 wires has the impedance _____Ω.
a) 675
b) 657
c) 219
d) 292
View Answer

Answer: b
Explanation: For a half wave folded dipole of 3 wires the impedance = n2×73=9×73=657

5. In which of the following type of folded dipole the number of conductors is varied?
a) Multi conductor folded dipole
b) Unequal conductor folded dipole
c) Both multi conductor and unequal conductor
d) Neither multi conductor nor unequal conductor
View Answer

Answer: a
Explanation: In Multi conductor folded dipole, the two or more conductors are connected together. This increases the impedance and also the bandwidth.
advertisement

6. In unequal conductor folded dipole, the diameter of the conductor of feed arm and the non feed arm are unequal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In unequal conductor folded dipole, the diameters of the two conductors connecting together are unequal. If the radii of two conductors are r1 (feed arm), r2 (non feed arm) and separated by a distance, then the impedance transformation for folded dipole is given by
\(Z = Z’\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2.\)

7. If the radii of two conductors are r1 (feed arm), r2 (non feed arm) and separated by a distance,then the impedance transformation for a half folded dipole is given by _______
a) \(\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2\)
b) \(73\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2\)
c) \(\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r2})}{log⁡(\frac{a}{r1})}\right)^2\)
d) \(73\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r2})}{log⁡(\frac{a}{r1})}\right)^2\)
View Answer

Answer: b
Explanation: If the radii of two conductors are r1 (feed arm), r2 (non feed arm) and separated by a distance, then the impedance transformation for folded dipole is given by
\(Z = Z’\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2\)
For a half dipole Z’=73Ω
∴ \(Z = 73\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2\)
advertisement

8. For a multi conductor folded dipole with n conductors, the impedance is ____ Ω.
a) 2n Z
b) nZ
c) n2Z
d) Z/n
View Answer

Answer: c
Explanation: For a multi conductor folded dipole with n conductors, the impedance is n2Z.
Where value of radiation resistance Z depends on the length of the dipole used.

9. Which of the following causes the shortening effect on multi conductor folded dipole?
a) Only thickness of conductors
b) Space between conductors
c) Radiation resistance of the dipole
d) Both the radii and radiation resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: The shortening effect on the multi conductors depends on the thickness of the conductor whereas in wires it depends on the length and the frequency of operation.
advertisement

10. On which of the following factors does the overall impedance of the unequal conductor folded dipole depends?
a) Only thickness of conductors
b) Space between conductors
c) Radiation resistance of the dipole
d) Radii, radiation resistance and space between conductors.
View Answer

Answer: d
Explanation: If the radii of two conductors are r1 (feed arm), r2 (non feed arm) and separated by a distance, then the impedance transformation for folded dipole is given by
\(Z = Z’\left(1+\frac{log⁡(\frac{a}{r1})}{log⁡(\frac{a}{r2})}\right)^2\) and Z’ is the radiation resistance of the dipole used (which depends on the length of the dipole).
So the overall impedance depends on radii, radiation resistance of the dipole and space between conductors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter