Computational Fluid Dynamics Questions and Answers – Boundary Conditions

«
»

This set of Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boundary Conditions”.

1. Which among these is used to specify a particular problem which we consider for solving in CFD?
a) Boundary conditions
b) Governing equations
c) Governing laws
d) Solution method
View Answer

Answer: a
Explanation: Boundary conditions can define a particular problem. When the same governing equations are used to solve different problems, boundary conditions are the one which makes the problem unique.
advertisement

2. What are the two major types of boundary conditions?
a) Wall and symmetry
b) Inlet and outlet
c) Dirichlet and Neumann
d) Initial and physical
View Answer

Answer: c
Explanation: Dirichlet and Neumann boundary conditions are the two boundary conditions. They are used to define the conditions in the physical boundary of a problem.

3. Which of these best define the Dirichlet boundary conditions for the property Φ at a point ‘b’ in a boundary?
a) \(\frac{\partial^3 \Phi}{\partial^3 x}\)
b) \(\frac{\partial^2 \Phi}{\partial^2 x}\)
c) \(\frac{\partial\Phi}{\partial x}\)
d) Φb
View Answer

Answer: d
Explanation: Dirichlet boundary conditions are where the values of the properties are directly given. So, among the options given, Φb represents the Dirichlet boundary condition.

4. The boundary condition represented in the following diagram is ___________
computational-fluid-dynamics-questions-answers-boundary-conditions-q4
a) Dirichlet
b) Periodic
c) Neumann
d) Axisymmetric
View Answer

Answer: c
Explanation: In the diagram, the heat flux value is given. This kind of boundary condition where the flux of a property is given is called the Neumann boundary condition.

5. The Neumann and Dirichlet boundary conditions are _________ and _________ in mathematical terms.
a) value specified, flux specified
b) flux specified, value specified
c) flux specified, gradient specified
d) value specified, time specified
View Answer

Answer: b
Explanation: In mathematical terms, Neumann Boundary conditions are called flux specified and Dirichlet boundary conditions are called value specified boundary conditions. These names are based on their characteristics.
advertisement

6. In Dirichlet boundary conditions, the flux values _________
a) can be calculated
b) are unknowns
c) are known
d) are 0
View Answer

Answer: a
Explanation: In Dirichlet boundary conditions, the value of the flow property will be given. By using this, the flux values can be created. They are not unknowns.

7. Initial conditions are used for __________ problems.
a) time-dependent problems
b) boundary value problems
c) control volume problems
d) finite difference problems
View Answer

Answer: b
Explanation: For time-dependent problems, initial conditions are used to specify the conditions at t=0. This will be helpful to find the solutions at the time points.

8. Which among these is a combination of value specified and flux specified boundary conditions?
a) Dirichlet
b) Mixed
c) Neumann
d) Symmetry
View Answer

Answer: b
Explanation: Type 3 boundary conditions are the mixed boundary conditions. Mixed boundary condition combines Neumann and Dirichlet boundary conditions.

9. Which of these is not a combination of Neumann and Dirichlet Boundary conditions?
a) Cauchy boundary conditions
b) Wall boundary conditions
c) Mixed boundary conditions
d) Robin boundary conditions
View Answer

Answer: b
Explanation: Wall boundary conditions are the boundary conditions specified at walls. The other types (Cauchy, mixed and Robin boundary conditions) are different combinations of Dirichlet and Neumann Boundary conditions.
advertisement

10. Which is not a type of boundary conditions in CFD?
a) Cyclic boundary conditions
b) Symmetry boundary conditions
c) Wall boundary conditions
d) Nodal boundary conditions
View Answer

Answer: d
Explanation: Boundary conditions are not defined at nodes and nodal boundary conditions do not exist. There are many types of boundary conditions in CFD. Some of them are

  1. Wall boundary conditions
  2. Symmetry boundary conditions
  3. Inlet boundary conditions
  4. Outlet boundary conditions
  5. Constant pressure boundary conditions
  6. Periodic or cyclic boundary conditions

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Computational Fluid Dynamics.

To practice all areas of Computational Fluid Dynamics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn