Human Physiology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Mid Brain

«
»

This set of Human Physiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Control and Coordination – Mid Brain”.

1. The midbrain is also called as __________
a) Medulla
b) Diencephalon
c) Mesencephalon
d) Hypothalamus
View Answer

Answer: c
Explanation: Mesencephalon is known as midbrain, it is a part of brain stem. It is associated with vision, hearing, motor control, temperature regulation and arousal.
advertisement

2. Mid brain is formed of ___________ parts.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Midbrain is made up of 2 parts. They are optic lobes and cerebral peduncles.

3. How many pairs of optic lobes are present?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: Optic lobes are present on dorsal side. 1 pair of an optic lobe is present. Each divided transversely into upper and larger superior coliculus and lower and smaller inferior colicus.

4. Optic lobes control visual reflexes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Optic lobes control visual reflexes. It controls and coordinates the movement of head and eyes. It controls auditory refluxes also.

5. The optic lobes in human are represented by the corpora ___________
a) Bigemina
b) Arenacea
c) Striata
d) Quadrigemina
View Answer

Answer: d
Explanation: Corpora Quadrigemina are reflex centers involving vision and hearing. Corpora Quadrigemina are the four colliculi- two inferior and two superior.
advertisement

6. The 3rd ventricle of brain is situated in ___________
a) Roof of diencephalon
b) Base of telencephalon
c) Roof of metencephalon
d) Base of myelencephalon
View Answer

Answer: a
Explanation: Ventricles are filled with cerebrospinal fluid. It protects the brain from injury and transport nutrients and waste. The third ventricle is a narrow cavity that is located between the two halves of the brain.

7. Which foramen is paired in mammalian brain?
a) Foramen of Luschka
b) Foramen of Monro
c) Foramen of Magendie
d) Inter ventricular foramen
View Answer

Answer: a
Explanation: Foramen of Luschka is two of the foramen in ventricular system and link the fourth ventricle to the cerebellopontine cistern.

8. Which of the following is the reduced part of the brain?
a) Fore brain
b) Mid brain
c) Hind brain
d) Cerebral cortex
View Answer

Answer: b
Explanation: Mid brain is a reduced part of the brain. It is composed of tectum and tegmentum.

9. Brain is situated in __________
a) Benign
b) Polonium
c) Meninges
d) Cranium
View Answer

Answer: d
Explanation: The skull is composed of 2 part.: The cranium and the mandible. Brain is situated in cranium and it protects the brain.

10. How much does a normal brain weigh?
a) 1.4 kg
b) 85g
c) 3kg
d) 3 tons
View Answer

Answer: a
Explanation: a normal brain weighs1.4 kg. it is about 2% of the total body weight. It is 140mm wide and 167mm long.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy and Physiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn