Human Physiology Questions and Answers – Exchange of Gases – Control of Respiration & Respiratory Disorders

«
»

This set of Human Physiology Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Exchange of Gases – Control of Respiration & Respiratory Disorders”.

1. Pneumotaxic centre which can moderate the functions of the respiratory rhythm centre is present at ____________
a) Pons
b) Spinal cord
c) Left hemisphere
d) Thalamus
View Answer

Answer: a
Explanation: Pneumotaxic centre is present at pons which is situated in the brain. It helps in the control of respiraton.
advertisement

2. Which of the following is the cofactor of carbonic anhydrase?
a) Zn
b) Fe
c) Mg
d) Cu
View Answer

Answer: a
Explanation: Zinc acts as a cofactor of carbonic anhydrase. Carbonic anhydrase catalyze rapid interconversion of carbon dioxide and water to bicarbonate and protons.

3. Breathing rate in human is controlled by _____________
a) Medulla oblongata
b) Cerebellum
c) Hypothalamus
d) Thalamus
View Answer

Answer: a
Explanation: Breathing rate in human is controlled by Medulla oblongata. It is present in the brainstem. It is an important part of the brain.
advertisement
advertisement

4. Humans breathe by negative pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Humans breathe by negative pressure.T he relative lower pressure compared to the atmosphere is called as negative pressure breathing.

5. The primary stimulus for respiratory centre is ___________
a) Carbon dioxide and hydrogen ions
b) Oxygen gas level in blood
c) Oxygen gas level in hemoglobin
d) Conscious feeling for need of oxygen
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary stimulus for respiratory centre is Carbon dioxide and hydrogen ions. It stimulates further respiration process.
advertisement

6. The respiratory centre sends out nerve impulses to __________
a) Control center in brain
b) Diaphragm and rib cage
c) Carotid and aortic bodies
d) Muscles of the body that regulate the use of oxygen
View Answer

Answer: b
Explanation: The respiratory centre sends out nerve impulses to Diaphragm and rib cage. The diaphragm then expands and relaxes to facilitate breathing.

7. Emphysema is a ______________
a) Neural disease
b) Digestive disorder
c) Pulmonary disease
d) Renal disease
View Answer

Answer: c
Explanation: Emphysema is a chronic obstructive pulmonary disease. It causes shortness of breath.
advertisement

8. Congestion of lungs in one of the main symptoms in ________
a) Heart failure
b) Angina
c) Hypotension
d) Atherosclerosis
View Answer

Answer: d
Explanation: Atherosclerosis is also called as atherosclerotic cardiovascular disease. Atherosclerosis is a disease in which the inside of artery narrows due to the buildup of a plaque.

9. SARS is ________
a) An acute form of asthma
b) Caused by variant of Corona virus
c) Caused by a variant of Pneumococcus pneumoniae
d) Affects non vegetarians faster
View Answer

Answer: b
Explanation: SARS stands for Severe Acute Respiratory Syndrome. It is caused due to corona virus.
advertisement

10. Alveoli become enlarged and damaged with reduced surface area in heavy smokers. This condition is called ___________
a) Emphysema
b) Silicosis
c) Asthma
d) Bronchitis
View Answer

Answer: a
Explanation: in Emphysema alveoli at the end of the airways in the lungs are damaged. The sacs become larger and move less oxygen into the blood. Emphysema can be due to genetics also.

11. Ascent of high mountains may cause altitude sickness in men. Prime cause for this is _______
a) Decreased proportion of oxygen in the air
b) Decreased partial pressure of oxygen
c) Decreased efficiency of hemoglobin
d) Excess CO2 in blood
View Answer

Answer: b
Explanation: Altitude sickness is caused due to low availability of oxygen at high altitude. The symptoms are headache, dizziness, nausea, muscle aches.

12. Increased asthmatic attacks in certain seasons are related to ________
a) Low temperatures
b) Inhalation of seasonal pollens
c) Eating fruits preserved in containers
d) Hot and humid environment
View Answer

Answer: b
Explanation: Asthma is a condition in which a person’s airways become inflamed narrow and swell and produce extra mucus which makes difficult to breathe. Due to inhaling seasonal pollens the asthma attack may increase.

13. Which of the following is a disorder in which cell division takes place without any control and causes tumor?
a) Bronchi cancer
b) Bronchioles cancer
c) Lung cancer
d) Emphysema
View Answer

Answer: c
Explanation: Lung cancer is usually seen in people who smoke. There are 2 types of lung cancer. Non-small cell and small-cell lung cancer.

14. Strep throat is a viral infection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Strep throat is a bacterial infection. It may cause a sore, scratchy throat.

15. Tuberculosis cannot be treated by antibiotics.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tuberculosis is a bacterial disease that affects the lungs. It can be treated with antibiotics.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Physiology for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter