Human Physiology Questions and Answers – Chemical Coordination and Integration – Thymus & Pineal Body

«
»

This set of Human Physiology Problems focuses on “Chemical Coordination and Integration – Thymus & Pineal Body”.

1. Hassall’s corpuscles are found in _________
a) Adrenalin gland
b) Spleen
c) Thymus
d) Parathyroid gland
View Answer

Answer: c
Explanation: Hassall’s corpuscles are found in the medulla of thymus. It is formed from eosinophillic type IV epithelial reticular cells arranged concentrically.
advertisement

2. Damage to thymus in a child may lead to __________
a) Loss of cell mediated immunity
b) Loss of antibody mediated immunity
c) Reduction in stem cell production
d) Reduction in hemoglobin content
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell mediated immunity is an immune response that does not involve antibodies but involves activation of phagocytes, antigen-specific cytotoxic T-lymphocytes and releases various cytokines in response to antigen.

3. Mammalian thymus is mainly associated with _________
a) Secretion of thyrotrophin
b) Regulation of body growth
c) Regulation of body temperature
d) Immunological functions
View Answer

Answer: d
Explanation: Thymus is located in the neck. It produces T Lymphocytes for the immune system. Mammalian thymus is mainly associated with Immunological functions.
advertisement
advertisement

4. Thymus size increases with aging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thymus size decreases with aging. Human thymus becomes much smaller at the approach of puberty.

5. Thymus aids differentiation of ___________ cells.
a) Red blood
b) B
c) T
d) Cancerous
View Answer

Answer: c
Explanation: Thymus aids differentiation of T cells. T cells are the type of lymphocyte that plays a central role in cell mediated immunity. T cells have a receptor on the cell surface.
advertisement

6. Thymus, spleen, tonsils and adenoids produces _________
a) Phagocytes
b) Lymphocytes
c) Erythrocytes
d) Rhombocytes
View Answer

Answer: b
Explanation: Lymphocytes are type of white blood cells. They work to fight illness and disease. There are two types of Lymphocytes and they are B Lymphocytes and T Lymphocytes.

7. Which of the following is not a primary lymphoid tissue?
a) Thymus
b) Spleen
c) Bone marrow
d) Foetal liver
View Answer

Answer: b
Explanation: Spleen acts as a filter for blood as a part of immune system. Spleen is not a primary lymphoid tissue.
advertisement

8. Which of these cell surface markers is unique to T cells?
a) CD3
b) CD15
c) CD45
d) CD83
View Answer

Answer: a
Explanation: CD3 T cell co receptor helps to activate cytotoxic T cell and also T helper cell. CD3 is unique to T cells.

9. The pineal gland secretes __________
a) MSH
b) Melatonin
c) Melanin
d) Prolactin
View Answer

Answer: b
Explanation: The pineal gland secretes Melatonin. It regulates sleep and wakefulness.
advertisement

10. Which of the following is not an effect of pineal body secretion?
a) Inhibition of GnRH
b) Inhibition of reproductive functions
c) Help regulation of sleep cycle
d) Stimulation of appetite
View Answer

Answer: d
Explanation: Pineal body secretion does not show any effect of appetite. Mainly it secretes Melatonin.

11. Which of the following is true about melanin secretion?
a) More melatonin is secreted at night and day.
b) More melatonin is secreted at day
c) Melatonin can help regulate sleep cycles
d) Melatonin is secreted at noon
View Answer

Answer: a
Explanation: Melatonin is produced by various tissues in the body, although the major source is the pineal gland. The production and release of Melatonin occur with a clear daily rhythm with peak levels occurring at night.

12. Which of the following is not an endocrine gland?
a) Pituitary gland
b) Pineal gland
c) Sebaceous gland
d) Adrenal gland
View Answer

Answer: c
Explanation: Sebaceous gland is a small gland that secretes a lubricating oily matter into hair follicles to lubricate skin and hair. Sebaceous gland is not an endocrine gland.

13. Which is the common problem with the endocrine system?
a) Bad gas
b) Diabetes
c) Hemophilia
d) Lung cancer
View Answer

Answer: b
Explanation: Diabetes is a common problem with the endocrine system. It is due to too much sugar in the blood.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Physiology Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter