Human Anatomy Questions and Answers – Organs Senses – Taste & Smell

This set of Human Anatomy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Organs Senses – Taste & Smell”.

1. The receptor absent in tongue is ____________
a) Thermo receptors
b) Gustato receptors
c) Photo receptors
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: Photo receptors are sensitive to light. It is not seen in tongue. It is present in eyes.

2. Which taste bud is present on the lateral sides of the tongue?
a) Salty
b) Sweet
c) Bitter
d) Sour
View Answer

Answer: d
Explanation: A man can perceive four basic modalities of taste i.e. sweet sour salty and bitter. Other tastes like pepper chocolate etc are experienced by a combination of two or more fundamental tastes.

3. How many types of lingual papillae are found lingual papillae?
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 3 types of lingual papillae found on the tongue. They are circumvallate papillae, Funfiform papillae and filliform papillae.
advertisement
advertisement

4. Which membrane connects tongue to the bottom of the mouth?
a) Frenulum
b) Septum
c) Lingual wall
d) Barrier reff
View Answer

Answer: a
Explanation: Frenulum is a small fold of mucous membrane extending from floor of the mouth to midline of the underside of the tongue.

5. Which receptor is present in the nose?
a) Photo receptors
b) Telo receptors
c) Olfacto receptors
d) Phono receptors
View Answer

Answer: c
Explanation: Olfacto receptors are present in the nose. It is narrow and spindle shaped. Life span is about 2months and is replaced by basal cells.

6. What are the two holes on the nose called?
a) Septum
b) Blow holes
c) Cartilage
d) Nostrils
View Answer

Answer: d
Explanation: Nostril is one of the two holes in the nose through which we breathe smell and sneeze.

7. Bowman’s glands are found in _________
a) Olfactory epithelium
b) External auditory canal
c) Cortical nephron
d) Juxtamedullary
View Answer

Answer: a
Explanation: Bowman’s glands are olfactory glands situated in the olfactory mucosa beneath the olfactory epithelium. It consists of an acinus in the lamina propria and secretory duct going out through the olfactory epithelium.
advertisement

8. What is behind the nose and connects with the back of the throat?
a) Bone
b) Nasal cavity
c) Nasal passage
d) Hard palate
View Answer

Answer: b
Explanation: Nasal cavity is a large air filled space above and behind the nose in the middle of the face. It filters air entering body before it reaches the lungs.

9. Made out of a thin piece of bone this wall separates nasal passages ___________
a) Nostrils
b) Cartilage
c) Bridge
d) Septum
View Answer

Answer: d
Explanation: The nasal septum is composed of five structures. It separates left and right airways in the nose.
advertisement

10. Olfaction power decreases with age.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Nose is the sense organ of olfaction. Olfaction power decreases with age due to the reduction in number of olfactory cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy and Physiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.