Human Anatomy Questions and Answers – Osteology – Bones of Upper & Lower Extremity

This set of Basic Human Anatomy Questions and Answers focuses on “Osteology – Bones of Upper & Lower Extremity”.

1. Which of the following bone is called collar bone?
a) Acetabulum
b) Pelvic
c) Scapula
d) Clavicle
View Answer

Answer: d
Explanation: Clavicle bone is a narrow rod like S shaped bone extending between sternum and acromion process of scapula bone. The clavicle forms the anterior portion of the shoulder girdle.

2. Glenoid cavity is found in _________
a) Pelvic girdle
b) Pectoral girdle
c) Sternum
d) Humerous
View Answer

Answer: b
Explanation: Pectoral girdle also known as shoulder girdles. At the junction of clavicle and scapula there is cup like depression called glenoid cavity, in which the head of the humerus fits in and forms shoulder joint.

3. Name of the shoulder bone is _________
a) Acetabulum
b) Pelvic
c) Scapula
d) Clavicle
View Answer

Answer: c
Explanation: The scapula forms the posterior part of the shoulder girdle. It is a flat, triangular bone, with two surfaces, three borders, and three angles.
advertisement
advertisement

4. Colle’s fracture is associated with ___________
a) Femur
b) Ulna
c) Radius
d) Humerus
View Answer

Answer: c
Explanation: Colle’s fracture s a type of fracture of the distal forearm in which the broken end radius is bent backward. Symptoms may include pain swelling deformity etc.

5. The total number of bones found in right upper limb is ____________
a) 25
b) 26
c) 30
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: The upper arm is divided into 3 regions. These consist of arm located between shoulder and elbow joints the forearm which is between the elbow and wrist joints and the hand which is located distal to the wrist. There are 30 bones in each upper limb.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. An acromian process is characteristically found in ____________
a) Pelvic girdle of mammals
b) Skull of frog
c) Pectoral girdle of mammals
d) Sperm of mammals
View Answer

Answer: c
Explanation: It is seen in pectoral girdle. Scapula is produced into a scapular spine which ends into a triangular acromian process.

7. Which cup lies at the junction of 3 bones of pelvic girdle?
a) Ilium
b) Ischium
c) Pubis
d) Acetabulum
View Answer

Answer: d
Explanation: Two pubis bones are joined by a cartilaginous slightly movable joint called pubic symphysis to enclose an arch like pelvis. At the junction of these bones there is a cup like depression the acetabulum in which the head of femur bone of thigh fits in.
advertisement

8. Ilium, ischium and pubis are three bones of a pelvic girdle of man.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pelvic girdle are located in the lower part of trunk. It is formed of 3 bones ilium on upper side pubis on inner side and ischium below the pubis.

9. Which of the following is known as a knee cap?
a) Acetabulum
b) Scapula
c) Patella
d) Clavicle
View Answer

Answer: c
Explanation: Lower end of thigh bears two condyles and an intercondyl groove for the articulation of sesamoid bone called knee cap or patella.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice basic questions and answers on all areas of Human Anatomy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.