Human Anatomy Questions and Answers – Male Genital Organs – Penis, Prostate & Bulbourethral Glands

«
»

This set of Human Anatomy Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Male Genital Organs – Penis, Prostate & Bulbourethral Glands”.

1. Choose the correct order for the path of sperm from testes to outside the body.
a) Ductus deferens- Epididymis- Ejaculatory duct- Penis
b) Epididymis- Ductus deferens- Ejaculatory duct- Penis
c) Ejaculatory duct-Ductus deferens-Epididymis -Penis
d) Penis- Ductus deferens –Epididymis- Ejaculatory duct
View Answer

Answer: b
Explanation: The sperm travels from epididymis to penis. Penis is external male organ and serves as urinal duct.

2. During sexual arousal ________ impulses cause vasodilation of the arterioles of the penis.
a) Parasympathetic
b) Sympathetic
c) Somatic
d) Brain
View Answer

Answer: a
Explanation: Penile erection is the result of a complex interaction of physiological neural and vascular factor. Physiological erection is triggered by parasympathetic impulses, the arteries dilate and blood flow increases.

3. Which male structure is homologous to the female clitoris?
a) Scrotum
b) Penis
c) Pubis
d) Testis
View Answer

Answer: b
Explanation: Penis is the male sex organ. It also acts as urinal duct.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. All except which of the following about vasectomy is true?
a) It is a highly effective birth control method
b) The part of ductus deferens is cut
c) It is 10% recoverable
d) It is a minor surgery
View Answer

Answer: c
Explanation: Vasectomy is the surgical process for male sterilization. The male vas deferens are severed and then tied or sealed to prevent sperm from entering into urethra and prevent fertilization.

5. The urethra passes through the _______________ of the penis.
a) Corpora cavernosa
b) Corpora spongiosum
c) Tunica alburginea
d) Prepuce
View Answer

Answer: b
Explanation: Corpora spongiosum is the mass of spongy tissue surrounding the male urethra within penis. Also called as corpus cavernous urethrae.

6. The main function of prostate is __________
a) Spermatogenesis
b) Maturation of sperm cells
c) Secretion of alkaline muscus
d) Production of glycogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Prostate gland main function is to secrete prostate fluid. It surrounds urethra just beneath the bladder.

7. Testosterone is converted to ___________ in the prostate.
a) Dihydrotestosterone
b) Cholestrol
c) Estrogen
d) Progesterone
View Answer

Answer: a
Explanation: Dihydrotestosterone is also known as stanolone. It is an endogenous androgen sex steroid and hormone.
advertisement

8. An increase in PSA is the indicator of prostatic cancer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bulbourethral glands produce some amount of PSA (prostate-specific antigen). The increased quantity of which is an indicator of prostatic cancer.

9. Which of the following is unpaired gland?
a) Bulbourethral glands
b) Prostate gland
c) Seminal vesicle
d) Testis
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a walnut sized gland. It is unpaired. It secrets fluid that nourishes and protects sperm.
advertisement

10. Bulbourethral gland is also known as ____________
a) Cowper’s gland
b) Prostate gland
c) Seminal vesicles
d) Bartholin’s gland
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a pea shaped gland located at posterolateral to the membranous urethra. They are in pair. It is named after English surgeon William Cowper.

11. Bulbourethral gland is a _____________
a) Endocrine gland
b) Exocrine gland
c) Hormone
d) Heterocrine gland
View Answer

Answer: b
Explanation: Exocrine glands are glands that produce and secrete substances onto an epithelial surface. It secrets hormones.

12. Bulbourethral gland is homologous to _____________ present in female body.
a) Ovary
b) Mammary gland
c) Bartholin’s gland
d) Vagina
View Answer

Answer: c
Explanation: Bartholin’s gland is 2 pea shaped gland present in female reproductive tract. They secrete mucus to lubricate the vagina.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.