Human Anatomy Questions and Answers – Neurology – Cranial, Spinal & Sympathetic Nerves

«
»

This set of Human Anatomy Problems focuses on “Neurology – Cranial, Spinal & Sympathetic Nerves”.

1. Which nerve arises from the olfactory epithelium and functions solely by carrying different impulses for the sense of smell?
a) II optic
b) IX glossopharyngeal
c) IV trochlear
d) I olfactory
View Answer

Answer: d
Explanation: Olfactory nerves the first cranial nerve. It conveys sensory information related to smell. It is the shortest cranial nerve.
advertisement

2. How many Cranial nerves are present?
a) 12
b) 11
c) 10
d) 14
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 12 pairs of the nerve that can be seen on ventral surface of the brain. They are given roman numerals.

3. Which nerve is primarily a motor nerve that directs the eyeballs?
a) Trigeminal V
b) Vestibulocochlear VIII
c) Trochlear IV
d) I olfactory
View Answer

Answer: c
Explanation: Trochlear IV is the 4th cranial nerve. It emerges dorsally from the brain. It helps to direct the eyeballs.

4. Which of the following nerve innervates the muscles of facial expression?
a) VII Facial
b) II Optic
c) Vestibulocochlear VIII
d) Trigeminal V
View Answer

Answer: a
Explanation: Facial nerve is the 7th cranial nerve. It emerges from brainstem between pons and medulla. It controls muscles of facial expression.

5. How many pairs of the spinal nerve are found in human?
a) 12
b) 13
c) 31
d) 33
View Answer

Answer: c
Explanation: Spinal nerve arises from spinal cord. In humans, there are 31 pairs. They are 8cervical, 12 thoracis, 5 lumbar, 5 sacral, and 1 coccygeal. Each pair connects spinal cord with specific region of the body.
advertisement

6. The spinal formula in man is _______
a) C8 th12 L5 S5 Co1
b) C7 th11 L5 S5 Co1
c) C8 th12 L5 S4 Co2
d) C8 th12 L5 S2 Co4
View Answer

Answer: a
Explanation: Spinal nerve is divided into five groups. Cervical 8 pairs, thoracic 12pairs, Lumbar 5pairs, sacral 5pairs, coccygeal 1 pair.

7. Spinal nerve arises from ___________
a) Dorsal and ventral
b) Anterior and ventral
c) Ventral and posterior
d) Posterior and dorsal
View Answer

Answer: a
Explanation: Each spinal nerve arises from spinal cord by two roots. They are dorsal root and ventral root. Two roots join within the neural canal of vertebral column.

8. All the spinal nerves are mixed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Two roots the Dorsal and ventral join within the neural canal of vertebral column. So all spinal nerves are mixed in nature.

9. Post ganglionic nerve fibers of sympathetic nerve system are ________
a) Adrenergic
b) Cholinergic
c) Trigeminal
d) Astrocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: Post ganglionic nerve fibers are long sized axons of neurons of chain ganglia. They have widespread effect.

10. ________ response sympathetic nervous system.
a) Rest and restore
b) Fight or flight
c) Decrease respiratory rate
d) Increase respiratory rate
View Answer

Answer: b
Explanation: Sympathetic nervous system nerves emerge from thoracic and lumbar vertebral regions. Sympathetic nervous system “fight or flight” response.
advertisement

11. Sympathetic nervous system is formed of ___________ parts.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Sympathetic nervous system is formed of 4 parts. They are sympathetic trunks, preganglionic sympathetic fibers, Postganglionic sympathetic fibers and collateral ganglia.

12. The nature of outflow of Sympathetic nervous system is cranio-sacral outflow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The nature of outflow of Sympathetic nervous system is thoracico lumbar outflow. It is formed by the pre ganglionic fibres of Sympathetic system which arise from thoracic and lumbar spinal segment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn