Human Physiology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Hind Brain

This set of Human Physiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Control and Coordination – Hind Brain”.

1. Which part of the brain is concerned with the regulation of body temperatures?
a) Medulla oblongata
b) Cerebellum
c) Cerebrum
d) Hypothalamus
View Answer

Answer: d
Explanation: Hypothalamus contains small nuclei with a variety of functions. It links nervous system to the endocrine system via pituitary gland.

2. Comprehension of written and spoken words takes place in the region of _________
a) Wernicke’s area
b) Broca’s area
c) Motor area
d) Association area
View Answer

Answer: a
Explanation: Wernicke’s area is a region of brain that is important for language development. It is located in the temporal lobe on the left side of the brain.

3. The decoding and interpretation of visual information are carried by ________
a) Parietal lobe
b) Frontal lobe
c) Occipital lobe
d) Temporal lobe
View Answer

Answer: c
Explanation: Occipital lobe is a visual processing centre of brain containing most of the anatomical region of the visual cortex. It is one of the most major lobes in cerebral cortex.
advertisement
advertisement

4. Arbor vitae are a part of____________
a) Cerebrum
b) Cerebellum
c) Midbrain
d) Fore brain
View Answer

Answer: b
Explanation: Arbor vitae serves crucial function in the brain. It is white in appearance and serves to bring sensory and motor information to the cerebellum.

5. Hind brain contains __________ major parts.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Hind brain contains three major parts. They are Pons, cerebellum and medulla oblongata.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which function is associated with pons?
a) Sleep, arousal and the relay of the information
b) Emotion memory and audition
c) Color perception, depth perception
d) Pain perception vision and audition
View Answer

Answer: a
Explanation: Pons is the major part of the brain. It is involved in the control of breathing and communication between different parts of the brain.

7. Which is the largest part of the brain?
a) Thalamus
b) Cerebellum
c) Cerebrum
d) Hypothalamus
View Answer

Answer: c
Explanation: Cerebrum is the largest part of the brain. It consists of cerebral cortex and subcortical structures. It is the uppermost region of the central nervous system.
advertisement

8. Which part of the brain is present on the top portion of medulla in hindbrain?
a) Pons
b) Cortex
c) Frontal lobe
d) Parietal lobe
View Answer

Answer: a
Explanation: Pons is present on the top portion of medulla in the hindbrain. It helps in breathing control.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

advertisement

To practice all areas of Human Anatomy and Physiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.