VHDL Questions and Answers – Function Kind Attributes

«
»

This set of VHDL Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Function Kind Attributes”.

1. Which of the following is returned by the function kind attributes?
a) Value
b) Function
c) Signal
d) Array
View Answer

Answer: a
Explanation: Function attributes return values to the designer about the types, arrays or signals used. The name doesn’t tell that the attribute will return some function. It returns the information related to the function.
advertisement

2. You are given with the position number of a value within a type, which attribute will you use to find its value?
a) ‘POS(value)
b) ‘VAL(value)
c) ‘POSITION(value)
d) ‘VALUE(value)
View Answer

Answer: b
Explanation: The ‘value’ specified as an argument to the attribute specifies the position number and there are only two attributes which are predefined in the VHDL among the four options given. In which ‘VAL(value) attribute is used to return the value from position number specified.

3. A value from a type is passed as an argument to the attribute to find its position number. Which attribute it should be?
a) ‘SUCC(value)
b) ‘PRED(value)
c) ‘VAL(value)
d) ‘POS(value)
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘POS(value) is an attribute used to return the position value within a type if the value is known. For example, if a value 63is defined on the first number and we write ‘POS(63), the value returned will be 1.
advertisement
advertisement

4. What is the function of ‘SUCC(value) attribute?
a) To return the value next to the value passed in argument of the attribute
b) To return the value previous to the value passed in argument of the attribute
c) To return the position of value next to the value passed in argument
d) To return the position of value next to the value passed in argument
View Answer

Answer: a
Explanation: The attribute ‘SUCC(value) is used to return the next value defined in the type. The value written in the argument of the attribute will be taken as the reference and the next value from that is returned.

5. Which of the following describes the function of ‘PRED(value)?
a) To return the position of value next to the value passed in argument
b) To return the value next to the value passed in argument of the attribute
c) To return the value previous to the value passed in the argument
d) To return the position of value next to the value passed in argument
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘PRED(value) attribute is used to return the previous value to the value passed in argument. Here, PRED is a representation for preceding value. There is no attribute for returning the position of previous to the value passed as an argument.
advertisement

6. Which of the following is equivalent to the ‘SUCC(value) attribute?
a) ‘PRED(value)
b) ‘LEFTOF(value)
c) ‘RIGHTOF(value)
d) ‘LEFT(value)
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘SUCC(value) attribute returns the value next to the value in the argument. Similarly, ‘RIGHTOF(value) returns the value in the type right to the value passed as a parameter to the attribute. Therefore, both are similar.

7. Which of the following is similar to ‘PRED(value) attribute?
a) ‘LEFTOF(value)
b) ‘RIGHTOF(value)
c) ‘RIGHT(value)
d) ‘LEFT(value)
View Answer

Answer: a
Explanation: The value previous to the argument value is returned by the ‘PRED attribute. The same is done by ‘LEFTOF, it returns the value left to the argument which means the same as that of ‘PRED. However, LEFT is a value kind attribute used to return the leftmost value.
advertisement

8. What would be the value of x and y in the example given below?

TYPE color IS (red, yellow, green, blue, purple, orange)
VARIABLE x,y : color;
x := color’SUCC(green);
y := color’VAL(4)

a) blue, green
b) blue, blue
c) 4, blue
d) blue, 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Since ‘SUCC attribute returns the succeeding value of the argument. In the argument, value green is used so the succeeding value is blue. Therefore, x will be blue. Also, ‘VAL will return the value at 4th position which is blue.
advertisement

9. What would be the value of x and y?

TYPE color IS (red, green, blue, yellow, purple, orange, black)
VARIABLE x : INTEGER;
VARIABLE y : color;
x <= color'POS(green);
y <= color'LEFTOF(green);

a) red, green
b) green, red
c) red, 2
d) 2, red
View Answer

Answer: d
Explanation: Since x is an integer type and is assigned the value returned by ‘POS attribute. The value returned will be the position of green value which is 2. Another variable y can take any value within type color. The value in the left of green is red.

10. Identify the value of variable x from the lines given below.

SUBTYPE delay_time IS TIME RANGE 10 ns to 50 ns;
VARIABLE x := delay_time'BASE

a) ns
b) time
c) 10 ns
d) 50 ns
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘BASE is an attribute that is available for all predefined and enumerated data types. It gives the base type of object. Here, the subtype is defined with the base type TIME. So, x will contain TIME.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VHDL.

To practice all areas of VHDL, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter