VHDL Questions and Answers – Implementing Logic Functions with VHDL – 2

This set of Tricky VHDL Questions and Answers focuses on “Implementing Logic Functions with VHDL – 2”.

1. What do you use to perform basic logic functions in VHDL while creating concurrent code?
a) Operators
b) If statement
c) PROCESS
d) GENERATE
View Answer

Answer: a
Explanation: Operators are the most basic ways of creating concurrent code. These operators may be logical, arithmetic, shift operators or so on. Generally, logical operators are used in logic functions.

2. In the implementation of following function by using NAND keyword only, can be done in _____ operations.

X = A'B + AB'

a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The given logic function resembles the export operation. An EXOR gate can be implemented by using 4 NAND operations. Therefore, the NAND keyword will be used 4 times in implementation of this function.
advertisement
advertisement

3. The maximum number of parameters in port map() function while implementing logic function using gates only, is equal to ____________
a) Number of inputs
b) Number of outputs
c) Number of inputs + number of outputs
d) Infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: A port map function is used in structural modeling in which we use port map fumction to map a given structure. The parameters of port map identify the inputs and outputs of the circuit respectively starting from the left. Therefore, a port map can have maximum parameters as the sum of number of inputs and outputs of the port.

4. Which of the following is not representing a nibble?
a) x<= “0101”
b) x<= STD_LOGIC_VECTOR (0 TO 4)
c) x<= STD_LOGIC_VECTOR(3 DOWNTO 0)
d) x<= BIT_VECTOR (1 TO 4)
View Answer

Answer: b
Explanation: A nibble is a group of 4 bits. In case of option x<= “0101”, it is clear that x is a group of 4 bits. Similarly in x<= STD_LOGIC_VECTOR(3 DOWNTO 0) and x<= BIT_VECTOR (1 TO 4), we have four bits. But, in option x<= STD_LOGIC_VECTOR (0 TO 4), we have 5 bits from 0 to 4. Therefore, option x<= STD_LOGIC_VECTOR (0 TO 4) is not a nibble.

5. In designing logic functions in VHDL, we can use arithmetic operators.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is completely legal to use arithmetic operator in implementation of a logic or Boolean function. We can obviously use arithmetic operators like +, -, * etc. in the logic functions, if required. It will not contain any error.
advertisement

6. A “Multiplication by 2” logic is to be designed by using the VHDL code, which of the following operator can be used to implement the same?
a) SRL
b) SRA
c) SLA
d) SLL
View Answer

Answer: d
Explanation: In binary number system, when we multiply a number by 2, it shifts one position to the left. For example, 4(0100), when multiplied by 2, it becomes 8(1000). So, it is clear that one can easily make multiplication by 2 logic by using a single operator called SLL or Shift Left Logical.

7. What kind of logic is represented by the given code?

advertisement
ARCHITECTURE my_func OF my_logic IS
BEGIN
y <= x SRL 2;
END my_func;

a) Divide by 2
b) Divide by 4
c) Multiply by 2
d) Multiply by 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the code is using a shift right operator, therefore, it must be something to be divided. So, x is divided here and the result is stored in y. Here, the x is shifted to 2 positions right, which means that it is a divide by 4 (= 22) logic.

8. What information is not provided by the given logic’s output?

ARCHITECTURE my_func OF my_logic IS
BEGIN
y <= x SRL 2;
END my_func;

a) Result of the operation
b) Operands used
c) Remainder of the operation
d) Everything about the operation will be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: Because only a shift operator is used this will act as divide by 4 logic. But, if there is any remainder of the operation, that can’t be determined by the output. For that purpose a statement with REM operator must be used.

9. A user wants to implement a logic by using VHDL. In which he has inputs from two sensors which are smoke sensor and water level detector. If any input is high, he has to turn on the respective alarm. Which of the following is representing the correct code for the given logic?
a)

ARCHITECTURE alarm_control OF my_home IS
BEGIN
PROCESS(smoke_sensor, water_sensor)
BEGIN
IF(smoke_sensor =1) THEN fire_alarm =1;
ELSE fire_alarm =0;
END IF;
IF(water_sensor =1) THEN water_alarm =1;
ELSE water_alarm =0;
END IF;
END PROCESS;
END alarm_control;

b)

 ARCHITECTURE alarm_control OF my_home IS
BEGIN
PROCESS(smoke_sensor, water_sensor)
BEGIN
IF(smoke_sensor =1) THEN fire_alarm =1;
ELSE fire_alarm =0;
END IF;
IF(water_sensor =1) THEN water_alarm =0;
ELSE water_alarm =1;
END IF;
END PROCESS;
END alarm_control;

c)

ARCHITECTURE alarm_control OF my_home IS
BEGIN
PROCESS(smoke_sensor, water_sensor)
BEGIN
IF(smoke_sensor =1) THEN fire_alarm =0;
ELSE fire_alarm =1;
END IF;
IF(water_sensor =1) THEN water_alarm =1;
ELSE water_alarm =0;
END IF;
END PROCESS;
END alarm_control;

d)

ARCHITECTURE alarm_control OF my_home IS
BEGIN
PROCESS(smoke_sensor, water_sensor)
BEGIN
IF(smoke_sensor =0) THEN fire_alarm =1;
ELSE fire_alarm =0;
END IF;
IF(water_sensor =0) THEN water_alarm =1;
ELSE water_alarm =0;
END IF;
END PROCESS;
END alarm_control;
View Answer
Answer: a
Explanation: When the input to the controller is high from any of the sensor, then the respective alarm status should be high. This can be easily implemented by using IF control statements. So, by using IF statement, one can set the fire alarm if smoke sensor is giving a high input. Otherwise, water level detector will turn the water alarm on.
 
 

10. Optimized implementation of Boolean functions reduces the cost of implementation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By using a suitable method for optimization, the number of prime implicants will be reduced and hence less number of logical operations need to be performed in the VHDL code. This reduction will reduce the cost of implementation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VHDL.

To practice Tricky questions and answers on all areas of VHDL, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.