Railway Engineering Questions and Answers – Final Location Survey

«
»

This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Final Location Survey”.

1. When is the Final Location survey done?
a) After the particular Railway line to be constructed is decided
b) After the Traffic survey
c) After Reconnaissance survey
d) Immediately after the collection of Field data
View Answer

Answer: a
Explanation: Once the route of the new line to be constructed is decided, final location survey is done. It is done with the help of same instruments used in Preliminary survey.

2. What is the objective of Final location survey?
a) To study the contour maps
b) To prepare working details
c) To make accurate cost estimates
d) To prepare working details and make accurate cost estimates
View Answer

Answer: d
Explanation: The Final location survey is done to prepare the working details for site work and to make accurate cost estimates if required. Studying of Contour maps is a part of the Reconnaissance survey.

3. In Preliminary survey the total alignment is traversed with a Theodolite, but it is not necessary in Final location survey.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Final location survey must be precise and free of errors. Theodolite must be used in Final location survey for traversing the alignment, but it may not be used in case of Preliminary survey.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In Final location survey at which points Masonry pillars are built?
a) Tangent point of curves
b) At start and end of curves
c) At tangent points and along the centre line
d) Along the centre line of curves
View Answer

Answer: c
Explanation: Masonry pillars are built alongside the railway track in Final location survey. They are built at tangent points of curves and also along the centre line at intervals of 500m.

5. Which points should be considered while selecting the best alignment in Final location survey?
a) Correct obligatory points and minimum cost of construction
b) Ease and minimum cost of construction
c) Correct obligatory points and potential for high speeds
d) Ease and minimum cost of construction, correct obligatory points and potential for high speeds
View Answer

Answer: d
Explanation: The best alignment should be chosen for construction of the new railway line. The alignment chosen must satisfy criteria like potential for high speeds, ease, minimum cost of construction and correct obligatory points. The cost of maintenance should be minimum and scope of future expansion should be present.

6. In Characteristics of the Project Areas the geographical features of the country are given. These features do not affect the _______
a) alignment of the rail line
b) future prospects of proposed line
c) cost of construction
d) hauling capacity of the train
View Answer

Answer: d
Explanation: The geographical features which affect the alignment, cost of construction, stability of line and future prospects of proposed line are given in the Project report. The hauling capacity of the train does not depend on the path to be travelled.

7. What does Category of a line indicates?
a) Maximum speed potential of the line
b) Maximum axel load
c) Loading standard of the bridges
d) Maximum speed potential, axel load and loading standard of the bridges
View Answer

Answer: d
Explanation: The category of line is a part of the standard of construction of the line. It tells the reason for choosing a particular line based on the maximum speed potential, axel load and loading standard of the bridges.
advertisement

8. The Permanent way section of the report does not give details about which of the following aspects?
a) The rail section adopted
b) The depth of the Ballast cushion
c) Whether or not to weld the rails
d) Type and density of sleepers provided
View Answer

Answer: b
Explanation: The type and depth of ballast cushion provided is not included in the permanent way section. It only tells about the rail section adopted, type and density of sleepers and whether rails should be welded or not.

9. Which segment in the project report provides information and data related to the different routes that were examined for construction of the new rail line?
a) Route selection
b) Signalling and Telecommunication
c) Other details
d) Ruling gradient
View Answer

Answer: a
Explanation: The Route selection segment gives details about various routes that were examined. It also tells the factors that were considered while selecting the best alignment and why the specific alignment was chosen above the rest.
advertisement

10. What are the other details provided in the segment ‘Standard of construction’?
a) Road crossings and station machinery
b) Only the station machinery
c) Residential accommodation
d) Road crossings, station machinery and residential accommodation
View Answer

Answer: d
Explanation: There are different segments present in the Standard of construction which give details about various aspects like Traction, Ballast, Permanent way etc. There are other miscellaneous details provided like Road crossings, station machinery, residential accommodation, service, etc.

11. Which section focuses on the problems that might be encountered, identifying areas requiring special attention and providing knowledge and information for finding solutions?
a) Project Engineering
b) Route selection
c) Signalling and Telecommunication
d) Estimation of cost and construction schedule
View Answer

Answer: a
Explanation: This section gives data and information to the Project manager. This helps the administration to understand the project so that they can devise a method for proper management and execution of the project.

12. Which section comments on the availability of water for various construction activities and its appropriateness for consumption?
a) Project Engineering
b) Estimation and cost of construction
c) Project Organisation
d) Environmental Section
View Answer

Answer: c
Explanation: Project organisation deals with water availability and its fitness for drinking. It also comments on the Hygiene and health of the staff members and appropriate medical arrangements needed. It may also indicate the cost of such plans.

13. What is the order of arrangement of documents in the Report?
a) Index, Report, Covering note
b) Covering note, Index, Report, List of drawings, Appendices
c) Index, Covering note, Report, List of drawings, Appendices
d) Covering note, Index, Report, Appendices
View Answer

Answer: b
Explanation: All the documents belonging to the Final Location survey report must be in the order of- Covering note, Index, Report, List of drawings, Appendices.

14. Which among the following is not included in the Appendices to the report?
a) Historical and geographical aspects
b) Route selection and project description
c) Location report
d) Rates for construction work
View Answer

Answer: b
Explanation: The appendices are the last part of the Final location survey report. It has three parts- Historical and geographical aspects, Location report and Rates for construction work. Route selection and project description is a part of Preliminary Engineering cum traffic survey report.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Railway Engineering.

To practice all areas of Railway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.