Surveying Questions and Answers – Hydrographic Survey – Introduction

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrographic Survey – Introduction”.

1. Which of the following doesn’t describe the use of hydrographic surveying?
a) Laying an Alignment
b) Making underground investigations
c) Nautical charts for navigation
d) Establishing mean sea level
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrographic surveying can find its use in making nautical charts for navigation, making underground investigations for construction, establishing mean sea level, determining shore line etc.
advertisement

2. The process of measuring depth below the water surface is called _______
a) Sounding
b) Chaining
c) Traversing
d) Compass traversing
View Answer

Answer: a
Explanation: Sounding indicates the process of measuring depth below the water surface. It involves calculation of the time travel by the sound waves. This can reduce the manual power and can have an enhanced report.

3. Which among the following can be possessed by the horizontal control?
a) Chaining
b) Triangulation
c) Theodolite
d) Compass
View Answer

Answer: b
Explanation: The horizontal and vertical control can possess either triangulation or a traverse. This is considered as the preliminary survey procedure as it can be done for second or third order triangulations which can be used as a main control.

4. Transit tape is used in case of small survey.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of small scale surveys, the triangulation will be more than required and usage of tape is preferred over it. This can have an advantage in economic perspective and also in terms of obtaining result.

5. Gauge readings are obtained after_______________
a) Compass survey
b) Chaining
c) Sounding
d) Traversing
View Answer

Answer: c
Explanation: After the completion of the sounding procedure, the next step involved is figuring gauge readings. Gauge reading is taken because of the continuous change in level of water, which might affect the result of the survey.
advertisement

6. Which of the following doesn’t come under the category of shore line survey?
a) Delineation of shore line
b) Location of shore details
c) Determination of the low and high water lines
d) Sounding
View Answer

Answer: d
Explanation: Shore line survey involves in the delineation of shore line, location of shore details and their prominent features and in the determination of the low and high water lines for spring tides.

7. Which among the following doesn’t indicate the purpose of sounding?
a) Volume measurements
b) Nautical charts for navigation
c) Making sub-aqueous investigations
d) Measurement of area
View Answer

Answer: a
Explanation: Sounding is conducted in order to make nautical charts for navigation, measurement of area which are subjected to scour and making sub-aqueous investigations which is needed to secure the information of construction.

8. What will be the salinity of the sea water if the temperature of the sea water is about 45˚C and the velocity of sound is given as 1678 m/s?
a) 314.62
b) 214.62
c) 134.62
d) 143.62
View Answer

Answer: c
Explanation: From the relation, V = 1410 + 4.21*T – 0.037*T2 + 1.14*S. we can calculate the salinity content. On substitution, we get
1678 = 1410 + 4.21*45 – 0.037*452 + 1.14*S
S = 134.62.

9. Among the following, which is having more prominence while conducting sounding?
a) Labor
b) Signal
c) Sounding pole
d) Suitable climatic conditions
View Answer

Answer: c
Explanation: Sounding involves in measuring the depth of water below the water surface, which requires certain equipments like, sounding boat, lead lines, fathometer, sounding machine, sounding pole.
advertisement

10. What is length of the sounding rod or pole?
a) 7-8 m
b) 5-8 m
c) 10-18 m
d) 15-18 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Sounding rod or pole, which is used in case of sounding process, is having a length of 5-8 m with 5-8 cm diameter. They are suitable for shallow and quiet water areas, where the rod is visible for placing.

11. The velocity of sound in sea can be determined by ____________
a) Refraction
b) Reflection
c) Polarization
d) Sounding machine
View Answer

Answer: d
Explanation: Sounding process involves certain machines, which record the velocity of the sound waves produced. The machine can be named as sounding machine, which was invented by Weddele.

12. Determine the velocity of the sound in sea water if the surface temperature can be given as 32˚C and the salinity is given as 2.43.
a) 1590.6 m/s
b) 1509.6 m/s
c) 5109.6 m/s
d) 1590.9 m/s
View Answer

Answer: b
Explanation: The velocity of the sound in sea water can be determined by using the formula,
V = 1410 + 4.21*T – 0.037* T2 + 1.14*S. on substitution, we get
V = 1410 + 4.21*32 – 0.037*322 + 1.14*2.43
V = 1509.6 m/s.

13. Find the value of the surface temperature, if the velocity of the sound in sea water can be given as 2000 m/s and the salinity as 5.32.
a) 57˚C
b) 75˚C
c) 52˚C
d) 72˚C
View Answer

Answer: a
Explanation: From the velocity of the sound of sea water relation, we can determine the surface temperature. The relation is given as V = 1410 + 4.21*T – 0.037*T2 + 1.14*S. on substitution, we get
2000 = 1410 + 4.21*T – 0.037*T2 + 1.14*5.32
T = 57˚C (approximately).
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn