Surveying Questions and Answers – Project Survey – Docks, Harbours and Port

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Project Survey – Docks, Harbours and Port”.

1. Which of the following can be considered as inland water transportation?
a) Transportation by river
b) Transportation by culvert
c) Transportation on bridge
d) Transportation by barrage
View Answer

Answer: a
Explanation: Inland transportation includes transportation by river or canal, which is considered only for human transportation. In case of ocean transportation, trade and commerce will be conducted with high flexibility.
advertisement

2. Which of the following can act as an advantage of water transportation?
a) Tides
b) Less development
c) Costly mode of transportation
d) Cheap mode of transportation
View Answer

Answer: d
Explanation: There are many advantages while considering water transportation. Some of those include the provision of defense, cheap mode of transportation, high load carrying capacity, overall development etc.

3. Goods can be transported within less time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Though it is the cheapest mode of transportation, it is more time consuming process. Its slow operation makes it a time consuming travel and it can lead to accidents in case of storms.

4. A basin which can protect water well from the actions of wind and waves can be designated as___________
a) Quarry
b) Basin
c) Harbor
d) Port
View Answer

Answer: c
Explanation: Harbor can be defined as the basin which can protect water well from the actions of wind and waves. This can be along the sea-shore, river estuary, lake or canal, which is connected to the sea shore.

5. Which of the following is considered in case stable floating condition of ship?
a) Vertical measurement
b) Horizontal measurement
c) Linear measurement
d) Draft
View Answer

Answer: d
Explanation: For having stability in case of floating a ship in the water, a vertical linear draft is considered. This is immersed in the water surface along with the ship for improving the stability.
advertisement

6. Which of the following is used as a basis for the classification of harbor?
a) Protection
b) Placement
c) Area
d) Climatic condition
View Answer

Answer: a
Explanation: Harbor can be classified based on the protection, utility and the location. Based on the condition of the area present, the harbor must be constructed. It must be able to adapt to the situations and withstand for a longer period.

7. Which of the following will not come under the category of harbor classification?
a) Natural harbor
b) Semi artificial harbor
c) Artificial harbor
d) Semi natural harbor
View Answer

Answer: b
Explanation: Under the protection basis, harbor has been classified into 3 types. Those include the natural harbor, semi natural harbor and artificial harbor. These are adopted based on the placement of the sea coast.

8. Bombay harbor will come under the classification of ____________
a) Semi natural harbor
b) Artificial harbor
c) Natural harbor
d) Semi artificial harbor
View Answer

Answer: c
Explanation: Natural harbor is having a protected inlet from storms and waves, developed by natural land. It can afford safe discharge facility for a ship on sea coast in the form of creek and basins.

9. On what basis a harbor can be designated as natural roadstead?
a) Semi artificial harbor
b) Artificial harbor
c) Navigable channel
d) Semi natural harbor
View Answer

Answer: d
Explanation: The presence of navigable channel with a protective natural bank towards seaward can make a harbor as natural roadstead. These are having naturally developed structures rather than manmade structures.
advertisement

10. Which of the following harbor areas are having artificial protection?
a) Vishakhapatnam port
b) Mumbai port
c) Kakinada port
d) Yanam port
View Answer

Answer: a
Explanation: The provision of artificial protection at the entrance is made to the Vishakhapatnam port because it is having protection only on the sides and having more chances of being affected to winds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn