Surveying Questions and Answers – Methods of Levelling

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Levelling”.

1. Which branch of surveying is used to find the elevations of given points with respect to given or assumed datum?
a) Levelling
b) Contouring
c) Traversing
d) Plane table surveying
View Answer

Answer: a
Explanation: Levelling is a branch of surveying is used to find the elevations of given points with respect to given or assumed datum.

2. Levelling is a branch of surveying objects of which is to establish points at a given elevation or at different elevations with respect to given or assumed datum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The first operation is required to enable the works to be designed while the second operation is required in the setting out of all kinds of engineering works.

3. Levelling deals with measurements in a ______
a) Horizontal plane
b) Inclined plane
c) Vertical plane
d) Both vertical and horizontal plane
View Answer

Answer: c
Explanation: Levelling is a branch of surveying objects of which is to establish points at a given elevation or at different elevations with respect to given or assumed datum. It deals with measurements in a vertical plane.
advertisement
advertisement

4. _______ is defined as a curved surface which at each point is perpendicular to the direction of gravity at the point.
a) Level surface
b) Level line
c) Horizontal plane
d) Datum
View Answer

Answer: a
Explanation: The surface of still water is a truly level surface. Any surface parallel to the mean spheroidal surface of the earth is, therefore, a level surface.

5. _______ is a line lying in a level surface.
a) Level line
b) Horizontal line
c) Datum line
d) Plumb line
View Answer

Answer: a
Explanation: A level line is a line lying in a level surface. It is, therefore, normal to the plumb line, at all points.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Horizontal plane through a point is a plane tangential to the level surface at that point.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Horizontal plane through a point is a plane tangential to the level surface at that point. It is, therefore, perpendicular to the plumb line through the point.

7. Which line is the tangential to the level line at a point?
a) Datum line
b) Vertical line
c) Horizontal line
d) Plumb line
View Answer

Answer: c
Explanation: It is straight line tangential to the level line at a point. It is also perpendicular to the plumb line.
advertisement

8. Which line is normal to the level line at a point?
a) Datum line
b) Vertical line
c) Horizontal line
d) Plumb line
View Answer

Answer: b
Explanation: Vertical line is a line normal to the level line at a point. It is commonly considered to be the line defined by a plumb line.

9. Which term is used for the surface to which elevations are referred?
a) Level surface
b) Level line
c) Horizontal plane
d) Datum
View Answer

Answer: d
Explanation: Datum is any surface to which elevations are referred. The mean sea level affords a convenient datum world over.
advertisement

10. The elevations of points or near the surface of the earth is its vertical distance above or below an arbitrary assumed level surface or datum.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The difference in elevation between two points in the vertical distance between the two level surface in which the two points lie. Elevation simply can say vertical distance.

11. Which of the following is not a method of levelling?
a) Barometric levelling
b) Trigonometric levelling
c) Spirit levelling
d) Traverse levelling
View Answer

Answer: d
Explanation: Three principal methods are used for determining a difference in elevation, namely, barometric levelling, trigonometric levelling and spirit levelling. Traversing is that type of surveying in which a number of connected survey lines form the framework.

12. Which of the following methods of levelling makes use of the phenomenon that difference in elevation between two points is proportional to the difference in atmospheric pressures at these points?
a) Barometric levelling
b) Trigonometric levelling
c) Spirit levelling
d) Traverse levelling
View Answer

Answer: a
Explanation: A barometric levelling makes use of the phenomenon that difference in elevation between two points is proportional to the difference in atmospheric pressures at these points. A barometer, therefore, may be used and the readings observed at different points would yield a measure of the relative elevations of those points.

13. At a given point, the atmospheric pressure doesn’t remain constant in the course of the day, even in the course of an hour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: At a given point, the atmospheric pressure doesn’t remain constant in the course of the day, even in the course of an hour. Therefore, barometric levelling relatively inaccurate.

14. Which process of levelling in which the elevations of points are computed from the vertical angles and horizontal distances measured in the field?
a) Barometric levelling
b) Trigonometric levelling
c) Spirit levelling
d) Traverse levelling
View Answer

Answer: b
Explanation: Trigonometric levelling is also called indirect levelling. It is the process of levelling in which the elevations of points are computed from the vertical angles and horizontal distances measured in the field.

15. Which of the following methods of levelling is a modified form of stadia levelling?
a) Barometric levelling
b) Trigonometric levelling
c) Spirit levelling
d) Traversing
View Answer

Answer: b
Explanation: Trigonometric levelling is the process of levelling in which any triangle can be computed from proper trigonometric relations. In a modified form called stadia levelling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.