Surveying Questions and Answers – GIS – Topology

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “GIS – Topology”.

1. Study of geometric objects will come under the category of ______________
a) Surveying
b) Cartography
c) Surface geometry
d) Topology
View Answer

Answer: d
Explanation: Topology can be determined as the study of geometric objects that remain invariant under major circumstances which include bending and stretching. It can be able to determine the spatial relation between adjacent vector features.
advertisement

2. Which type of data set is not used in GIS related software’s?
a) Vertex
b) Point
c) Poly line
d) polygon
View Answer

Answer: a
Explanation: Data set plays a major role in the determination of the output developed in the GIS software. Point feature can be used for identification of certain area, poly line for identifying road network, pipe lines and polygon for two-dimensional features.

3. Among the available formats, which are most commonly used in case of GIS?
a) GIF
b) TIFF
c) JPEG
d) DXF
View Answer

Answer: b
Explanation: TIFF format is the most commonly used format in case of GIS. It is because of the fact that most of the computers are equipped with this software and also it can be easily accessed with the help of GIS software. Other software might create any trouble, but this serve at its best.

4. The point data feature can be used to represent __________
a) Location
b) Area
c) 3D area
d) Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: The different data features like point, poly line and polygon can be used to identify different poly graphic features. Among them, the point is used to locate the feature of the object like location.

5. The polygonal data feature uses which of the following data format?
a) Scientific character
b) Math
c) Character
d) Integer
View Answer

Answer: d
Explanation: The data formats which are generally used in case of GIS are integer, float, and text format. These are selected in the GIS software based on the type of work being carries out.
advertisement

6. Which of the following justifies the usage of topology?
a) Terrain of the area
b) Geometry of the model
c) Climatic conditions
d) Atmospheric conditions
View Answer

Answer: b
Explanation: The topology can be used for having an idea about the geometry of the model, how it can change from feature of the class on integration. This helps in the interpretation of the image.

7. Spatial relationship can be established by using GIS.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The usage of GIS involves determining the spatial relationship between the object of our sight. This can be useful in data compilation and also in the analysis of the spatial relationship.

8. Which feature of GIS can share the boundary of the polygon?
a) Polygons
b) Poly lines
c) Dongle nodes
d) Silver polygons
View Answer

Answer: a
Explanation: The polygons generated in the GIS software sometimes may share their boundary. This might lead to the creation of silver polygons. In this case, area feature of the polygon will be shared.

9. Which of the following indicate topological primitive?
a) Poly line
b) Point
c) Node
d) Polygon
View Answer

Answer: c
Explanation: In GIS, topological primitives are used. Those include nodes, faces and edges. These are defined by representing the feature geometries in a planar graph of a topological element.
advertisement

10. Which of the following acts as a key to GIS?
a) Topology
b) Platform
c) Software
d) Terrain
View Answer

Answer: a
Explanation: Topology acts as a key to GIS, which can access every aspect of GIS. It is accompanied by some set of rules and determines the point, polygon and poly line features.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn