Surveying Questions and Answers – Airport Survey

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Airport Survey”.

1. Which of the following can fulfill the objective of the airport survey?
a) Electric line map
b) Characteristics of soil
c) Water line map
d) Cable line map
View Answer

Answer: b
Explanation: The purpose of conducting airport survey is to determine the characteristics of soil, land acquisition details, meteorological conditions, determining provision for the future expansion and preparing suitable drawings.
advertisement

2. Which of the following comes under the category of airport survey?
a) Cable lines
b) Electric lines
c) Poles
d) Drainage survey
View Answer

Answer: d
Explanation: Different units are present in airport survey which is categorized as approach zone survey, drainage survey, soil survey, traffic survey, topographical survey and natural resources survey.

3. Which of the following data is used in case of meteorological survey?
a) Fog intensity
b) Soil
c) Rock
d) Rain
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of meteorological survey involves the collection of data regarding barometric pressure, duration and intensity of the wind, fog intensity, low visibility periods, temperature and rainfall intensity.

4. Which among the following will help in the designing of pavement and airport drainage system?
a) Marine survey
b) Topographical survey
c) Meteorological survey
d) Soil survey
View Answer

Answer: c
Explanation: Meteorological survey is applied in case of determining the pavement and drainage system of airport. The accuracy in rainfall at the area of airport construction is needed for the design of pavement.

5. Determination of best location of airport can be done by _____________
a) Topographical survey
b) Marine survey
c) Soil survey
d) Airport survey
View Answer

Answer: c
Explanation: Soil survey helps in the determination of best land or area for any construction. In the case of airport survey soil survey will play a major role as it requires sufficient information in designing the pavement and in establishing the top and bottom elevations of an embankment.
advertisement

6. Which among the following comes under the category of soil sampling method?
a) Deep boring
b) Test pits
c) Probing
d) Workability
View Answer

Answer: d
Explanation: Soil sampling is a laboratory method of determining the ability and capability of the soil to with stand the structure which is built on it. The soil sampling methods generally include test pits, probing, wash boring, deep boring and geo physical method.

7. Which of the following indicates the characteristic of the soil to be present for any construction?
a) Color of soil
b) Density
c) Specific gravity
d) Durability
View Answer

Answer: a
Explanation: The characteristics of the soil can be determined by soil testing methods. The test yields different parameters like color of soil, field moisture, grain shape, presence of fines, state of compaction and specific gravity.

8. The study of features like hills is done in case of ________________
a) Township survey
b) Topographical survey
c) Marine survey
d) Airport survey
View Answer

Answer: b
Explanation: Topographical survey involves the study of surface features like hills, rivers, levels etc. This is done for having a detailed description of nature of the property, estimation of the excavation quantity and also in the preparation of accurate contour map.

9. Which of the following will come under the preliminary information for airport survey?
a) Climatic conditions
b) Surveying methods
c) Area of the map
d) Directions
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to conduct an airport survey, certain information must be collected before conducting the survey. Those include maps of the area, directions, duration of wind and the intensity of the wind.
advertisement

10. Cross wind is perpendicular to the direction of travel.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Cross wind can be designated as a perpendicular component of the wind in the direction of travel. It is considered as the wind that is blown across the runway, during landing and during take offs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn