Surveying Questions and Answers – Project Survey – Sanitary Scheme

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Project Survey – Sanitary Scheme”.

1. Which of the following can act as sanitation technology?
a) Environmental sanitation
b) Wet sanitation
c) Weir sanitation
d) Notch sanitation
View Answer

Answer: a
Explanation: A wide range of sanitation technologies are available like container based sanitation, community-led total sanitation, environmental sanitation etc. Each of these is a different approach and is proven best.
advertisement

2. Which of the following is not a sanitation system?
a) Storm water drainage system
b) Solid waste management system
c) Excreta management system
d) Night soil sanitation system
View Answer

Answer: d
Explanation: Sanitation process includes certain system, which are to be monitored for having a clean environment. Those include excreta management system, waste water management system, solid waste management system and storm water drainage system.

3. Disease transmission cycle can be stopped by_______
a) Wet sanitation
b) Water usage
c) Sanitation system
d) Night soil
View Answer

Answer: c
Explanation: Improper sanitation can lead to the development of disease transmission. This can be avoided by adopting certain sanitation systems, which are used based on the type of conditions present in and around the area.

4. Which of the following can act as the main transmission element of fecal-oral diseases?
a) Fungi
b) Fingers
c) Fire
d) Air
View Answer

Answer: b
Explanation: The transmission of fecal-oral diseases occurs due to the improper maintenance of the sanitation system as well as our surroundings. The objects like fingers, flies, fluids and food can act as a transmitter of diseases.

5. Which of the following places involve the usage of sanitation technology?
a) Public places
b) Houses
c) Open environment
d) Water treatment area
View Answer

Answer: d
Explanation: The usage of sanitation technology must be done everywhere. But in case of water treatment areas, this must be adopted for sure as it can be contagious. Installing a sanitation technology can serve as a resistant to disease transmission cycle.
advertisement

6. Which of the following is involved in a sanitary chain?
a) Ecological sanitation
b) Dry sanitation
c) Waste water collection method
d) Container-based sanitation
View Answer

Answer: c
Explanation: Sanitary chain involves everything related to sanitary conditions like user, excreta and the waste water collection methods. Sanitary chain is developed based on the type of conditions present in and around the installed sanitary technology.

7. The transportation of excreta in sealed container is done in__________
a) Container-based sanitation
b) Dry sanitation
c) Environmental sanitation
d) Ecological sanitation
View Answer

Answer: b
Explanation: Container-based sanitation involves in the collection of human excreta in a container than can be sealed after filling and can be transported to the treatment unit, for further purposes.

8. Which of the following ended the open defecation practice?
a) Community-led total sanitation
b) Dry sanitation
c) Environmental sanitation
d) Ecological sanitation
View Answer

Answer: a
Explanation: The development of community-led total sanitation practice brought a behavioral change in many rural and urban areas by highlighting the importance of sanitation and the defects of improper sanitation.

9. Which of the following is not a type of sanitation practice?
a) Ecological sanitation
b) Community-led total sanitation
c) Dry sanitation
d) Environmental sanitation
View Answer

Answer: d
Explanation: Different type of sanitation practices were adopted in India, those include dry sanitation, community-led total sanitation, ecological sanitation, emergency sanitation. The main purpose of all these is proven to be same i.e., being healthy by having proper sanitation methods.
advertisement

10. Which of the following is used as a transporter of waste to the treatment plant?
a) Fertilizers
b) Bleach
c) Water
d) Soil
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to reach the treatment plant, waste materials are to be mixed with any other agent. In general, water is considered as that agent because of the fact that it is easily available.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn