Surveying Questions and Answers – Adjustments of Dumpy Level

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Adjustments of Dumpy Level”.

1. Which principle is used in the process of permanent adjustment of dumpy level?
a) Repetition
b) Reiteration
c) Recurring
d) Reversion
View Answer

Answer: d
Explanation: The principle of reversion is very much used in all adjustments. By reversing the instrument, the error becomes apparent.
advertisement

2. Which of the following does not indicate a principle line?
a) Line of sight
b) Vertical axis
c) Horizontal axis
d) Axis of level tube
View Answer

Answer: c
Explanation: The principle lines in a dumpy level include line of sight at intersection of cross-hairs, axis of level tube, vertical axis. These are to be adjusted in order to avoid the error.

3. Which of the following does not represent the condition of adjustment?
a) Adjustment of vertical axis
b) Adjustment of level tube
c) Adjustment of cross hair ring
d) Adjustment of line of sight
View Answer

Answer: a
Explanation: The conditions of adjustment include Adjustments of level tube, cross-hair ring, line of sight which must be done so that there won’t be any problem while using the instrument.

4. The principle of single reversion is involved in which of the following processes?
a) Adjustment of vertical axis
b) Adjustment of level tube
c) Adjustment of cross hair ring
d) Adjustment of line of sight
View Answer

Answer: b
Explanation: Adjustment of level tube is the case of single reversion in which the apparent error is double the true error.

5. Which of the following processes is adopted when speed of the work is concerned?
a) Adjustment of vertical axis
b) Adjustment of cross hair ring
c) Adjustment of level tube
d) Adjustment of line of sight
View Answer

Answer: c
Explanation: For ordinary work, adjustment of level tube is not essential but it is made for the sake of convenience in using the level. This adjustment is desirable for speedy work and convenience.
advertisement

6. Which adjustment doesn’t need any levelling?
a) Vertical axis
b) Horizontal axis
c) Line of sight
d) Cross-hair
View Answer

Answer: d
Explanation: The objective of cross-hair adjustment is to ensure that the horizontal cross-hair lie in a plane perpendicular to the vertical axis. It is not necessary to level the instrument when the test is carried out.

7. The adjustment of line of collimation is having most priority in permanent adjustments.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Once the desired relation is accomplished, the line of sight will be horizontal when the bubble is in the centre. This adjustment is very necessary, and is having prime importance since the whole function of the level is to provide horizontal line of sight.

8. Dumpy level is used for_________
a) Finding point to point distance
b) Finding the elevation difference
c) Finding the traverse area
d) Finding the perimeter of area
View Answer

Answer: b
Explanation: Dumpy level is one of the levelling instruments, which is used for finding the elevation difference between the points so that slope and area of the particular traverse can be determined.

9. Permanent adjustments are done at every time the instrument is setup.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Permanent adjustments are done at the time of manufacturing the instruments whereas temporary adjustments are done at every instrumental setup.
advertisement

10. Determine the inclination of line of sight if H = 2.654 m and Hꞌ = 1.876 m and the distance between the points can be given as 150 m.
a) 0019ꞌ
b) 0020ꞌ
c) 0017ꞌ
d) 007ꞌ
View Answer

Answer: c
Explanation: The declination of line of sight can be given as
Tan α = (H-Hꞌ) / AB. On substitution, we get
α = tan-1(2.654-1.876 / 150)
α = 0017ꞌ.

11. Find the amount of inclination provided in case of two stations A and B having staff readings 0.984m, 0.765m which are placed at a distance of 100m.
a) 1.23 m
b) 0.98 m
c) 0.44 m
d) 0.22 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The amount of inclination provided can be determined by the difference between the points i.e., 0.984 – 0.765 = 0.22m in 100m.

12. Which among the following indicates the objective of adjusting level tube?
a) Making horizontal axis truly horizontal
b) Levelling the tube
c) Making vertical axis truly vertical
d) Making line of collimation perpendicular to vertical axis
View Answer

Answer: c
Explanation: The objective of the adjusting the level tube is to make the vertical axis truly vertical so as to ensure that once the instrument is levelled up, the bubble will remain central in all directions of sighting.

13. The readings of staff at points A and B are given as 1.672 m, 2.484 m and 1.928 m, 3.124 m. Find the true elevation difference between the station points.
a) 0.384 m
b) 0.834 m
c) 0.438 m
d) 0.843 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The difference in elevation between the readings at A can be given as 2.484 – 1.672 = 0.812 m and at B as 3.124 – 1.928 = 1.196 m.
The true difference in elevation can be given as 1.196 – 0.812 = 0.384 m.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn