Surveying Questions and Answers – Hydrographic Survey – River Gauging

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrographic Survey – River Gauging”.

1. River gauge is used to measure _______
a) Still level
b) Water level
c) Turbulence
d) Current
View Answer

Answer: b
Explanation: River gauge involves measuring the water level and the water flow. The information provided by the river gauge is used to determine the safety of the paddling of our time of interest.
advertisement

2. Which of the following instrument uses a rating curve?
a) River gauge
b) Rain gauge
c) Tipping bucket
d) Marine gauge
View Answer

Answer: a
Explanation: Rating curve is used in case of river gauge. Rating curve can be given as the functional relation between stage and the discharge, which is determined by making repeated discrete measurements.

3. Rating curve can be used for __________
a) Reflecting signal
b) Determining strength of signal
c) Stage measurements
d) Polarization of signal
View Answer

Answer: c
Explanation: Rating curve established by discrete measurements of stream flow by velocimeter, which can be used at the stage measurements to determine the volumetric stream flow discharge.

4. Which of the following constructions are used in the case of the application of river gauge?
a) Culverts
b) Bridges
c) Dams
d) Weirs and notches
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydraulic structures like weirs, notches are used in the application of river gauge. The usage of these will improve the reliability of the water level and allows a surrogate flow of water.

5. Which of the following equipment is used in stream gauge?
a) Stilling well
b) Ultrasonic device
c) Par shall fume
d) Stage encoder
View Answer

Answer: a
Explanation: Stream gauge involves the usage of cable ways and stilling well. Cable ways are used for suspending a current meter whereas, stilling well is used to provide calm water level.
advertisement

6. Which of the following doesn’t come under the classification of water level gauge?
a) Ultrasonic device
b) Par shall fume
c) Stage encoder
d) Electro-magnetic gauge
View Answer

Answer: b
Explanation: A water level gauge usually involves certain classifications like staff gauge, water pressure measuring device, stage encoder and electro-magnetic gauge. The main purpose of these is to visualize the water depth but at different scenarios.

7. Current meter is used in case of __________
a) Ultrasonic device
b) Staff gauge
c) Stage encoder
d) Electro-magnetic gauge
View Answer

Answer: d
Explanation: Electro-magnetic gauge involves the determination of the discharge measurement of a stream. For obtaining the result, a current meter is used which can establish a stream gauge.

8. Which of the following classification of water level gauge can measure the water level?
a) Stage encoder
b) Electro-magnetic gauge
c) Ultrasonic device
d) Staff gauge
View Answer

Answer: c
Explanation: All the water level gauges are capable of measuring water depth but, ultrasonic device is capable of determining the water in a stilling well or directly in a canal.

9. A potentiometer is used in stage encoder.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stage encoder is a classification of water level gauge, which is installed with a potentiometer to a wheel and pulley system. It is placed on the stilling well, which can provide the electronic measurement.
advertisement

10. Which of the following is used for suspending a hydro grapher?
a) Cloth tape
b) Cable ways
c) Wires
d) Suspenders
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydro grapher is used in case of the river gauge equipment which is capable of determining the high flow measurement. It is suspended in the flow of water by using cable ways.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn