Surveying Questions and Answers – Project Survey – Water Supply Scheme

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Project Survey – Water Supply Scheme”.

1. Which of the following can be identified as the objective of water supply scheme?
a) Chlorination of water
b) Treat water
c) Safe water supply
d) Ionization of water
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, the objective of water supply scheme includes safe water supply, sufficient quantity of water, supply of water to a convenient point with reasonable cost and encouraging personal and house hold cleanliness of the users.
advertisement

2. Which of the following indicates the component of a water supply scheme?
a) Impure water
b) Chlorination of water
c) Sub surface water
d) Intake of the water
View Answer

Answer: d
Explanation: The protected water supply scheme consists of four components. Those include the source of water from where it is being produced, intake of the water, treatment of the water and finally the distribution of the treated water.

3. Surface water can act as a source of water in water supply scheme.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The source of water is classified as surface water and sub surface water. Generally in the water supply scheme surface water is having more priority than the sub surface water. The different sources of surface water include river, streams, lakes, canals etc.

4. While considering the design period, which must be given more priority?
a) Area of land
b) Population
c) Usage of water
d) Arrangement of pipes
View Answer

Answer: b
Explanation: Design period is considered based on the population present in a particular area. While considering design period, population forecast methods has to be used for the determination of the upcoming population in that area. By doing this the design period can be estimated for a particular water tank construction.

5. The design period of storage reservoir can be given as _________
a) 50 yr
b) 20 yr
c) 30 yr
d) 10 yr
View Answer

Answer: a
Explanation: Every water storage structure is having certain design periods based on the population present in that particular area. A storage reservoir is generally having a design period of 50 years.
advertisement

6. Which of the following can be designated as an intake structure?
a) Culvert
b) River
c) Dam
d) Reservoir
View Answer

Answer: d
Explanation: Intakes are the structures which can collect water from the surface sources and are used for the treatment plant. Reservoir intake, Lake Intake and canal intakes are some of the examples of an intake structure.

7. Which type of water is generally used in the treatment of water?
a) Chlorinated water
b) Treated water
c) Raw water
d) Sulphated water
View Answer

Answer: c
Explanation: Water treatment plant generally uses raw water which is obtained from different sources containing various impurities. It is not recommended to be used directly without treatment and hence it is supplied to the treatment plant for treatment.

8. Which of the following does not act as a major factor that effects per capita demand?
a) Human activity
b) Industrial activities
c) Usage of water
d) Placement of pipe
View Answer

Answer: b
Explanation: The factors effecting per capita demand include cost of water, climatic condition, pressure in the distributed system, industrial activities, commercial activities and economical status of the consumers.

9. The amount of water required for 1 percent per day is determined as ___________
a) Daily demand
b) Monthly demand
c) Annual demand
d) Per capita demand
View Answer

Answer: d
Explanation: Per capita demand can be defined as the amount of water required for 1 percent per day. It includes commercial, industrial, domestic, public uses and also in case of fire demand.
advertisement

10. Which of the following can act as a type of variation in water demand?
a) Monthly variation
b) Annual variation
c) Crop variation
d) 10 year variation
View Answer

Answer: a
Explanation: Variation in water demand is generally due to seasonal variation, monthly variation, daily and hourly variations. The demand for water in these variations is generally high and consumes more amount of water than daily consumption.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn