Surveying Questions and Answers – Photogrammetric Surveying – Aerial Camera

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Photogrammetric Surveying – Aerial Camera”.

1. Both Terrestrial and aerial cameras are having the same functionality.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The functionality of the terrestrial and aerial camera is the same i.e., capturing pictures. In case of aerial photogrammetry, aerial camera is mounted on top of moving aeroplane. It must satisfy the required inputs, which it must possess.
advertisement

2. Which of the following doesn’t include in the lens?
a) Filter
b) Shutter
c) Diaphragm
d) Azimuth
View Answer

Answer: d
Explanation: The lens which is used in aerial photogrammetry is having a certain combination. It consists of lens, diaphragm, shutter and the filter. Each one has its prominence in the process of aerial photogrammetry.

3. While using a large lens, which type of shutter is adopted?
a) Between-the –lens shutter
b) Louvre shutter
c) Focal plane shutter
d) Ideal shutter
View Answer

Answer: b
Explanation: Shutter is the most important component which will capture the photographs. The number of photographs captured will depend on the shutter speed. These are of 3 types of which for the large lens, Louvre lens are adopted for high speed.

4. Which among the following specifies the use of diaphragm?
a) Adjusting focal plane
b) Managing azimuth
c) Adjusting horizon
d) Managing size of aperture
View Answer

Answer: d
Explanation: Diaphragm is placed in the aerial camera in order to increase or decrease the size of the aperture. By doing this the light rays entering the camera can be controlled and the shutter speed can be controlled. If the diaphragm opening is larger, shutter speed will be high.

5. Which of the following is not an essential part of the aerial camera?
a) Shutter
b) Lens
c) Horizon
d) Magazine
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, an aerial camera consists of a lens, shutter, focal plane, magazine, drive mechanism. These are having their priorities of their own based on the time of usage. Shutter will play a prominent role while capturing the photographs.
advertisement

6. Which among the following is placed in between lens elements?
a) Diaphragm
b) Lens
c) Line of sight
d) Magazine
View Answer

Answer: a
Explanation: A diaphragm is placed between the lens elements. It can act as an opening of the lens. By rotating it can actually zoom the object which is been sighted and also decrease the size.

7. Filter consists of ________
a) piece of aperture
b) piece of hole
c) piece of glass
d) piece of lens
View Answer

Answer: c
Explanation: Filter can be described as the piece of glass which can be placed in front of the lens. Due to the condition of the atmosphere, different filters can be adopted so that the readings can be taken exactly but not approximately.

8. Focal plane is provided at _____________
a) Point of resection
b) Point of intersection
c) Point of contraction
d) Point of collimation
View Answer

Answer: b
Explanation: The provision of a focal plane is done at the point of collimation. These collimation marks are provided at the upper surface of the cone surface. It is suggested to place near nodal point.

9. Which of the following doesn’t come under drive mechanism?
a) Tripping the shutter
b) Operating vacuum system
c) Winding the film
d) Binding the film
View Answer

Answer: d
Explanation: A drive mechanism is involved in the camera body and is used for tripping the shutter, operating vacuum system and winding the film. This can be done by manual operation or automatic operation.
advertisement

10. Which of the following can hold the films of the focal plane?
a) Magazine
b) Convergence
c) Divergence
d) Intersection
View Answer

Answer: a
Explanation: Magazine involves in holding the films and houses the film flattening device at the focal plane. It plays a major role in the drive mechanism, which can help in moving parts of the system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn