Surveying Questions and Answers – Designation of Curve

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Designation of Curve”.

1. Which of the following doesn’t represent the classification of the curve?
a) Simple
b) Compound
c) Complex
d) Reverse
View Answer

Answer: c
Explanation: A curve can be expressed as a turning which is provided for a change in direction. It is classified as Simple curve, Compound curve, Reverse curve, Transition curve.

2. The formula for length of the curve can be given as ____________
a) L = R * Δ
b) L = R + Δ
c) L = R * \(tan(\frac{Δ}{2})\)
d) L = R / Δ
View Answer

Answer: a
Explanation: Length of the curve can be given as the total distance from point of curvature to point of tangent, which is given as L = R * Δ where, Δ is the deflection angle.

3. Sharpness of the curve can be determined by _________
a) Chord length
b) Radius
c) Mid-ordinate
d) Tangent
View Answer

Answer: b
Explanation: The sharpness of the curve can be determined by the radius or by its degree of curvature. In India, degree of curvature method is adopted due to the circumstances.
advertisement
advertisement

4. Relation between radius and degree of curvature can be approximately given as __________
a) R = 5370 / D
b) R = 7530 / D
c) R = 5770 / D
d) R = 5730 / D
View Answer

Answer: d
Explanation: The relation between radius and degree of curvature can be given as, R = 5730 / D. It is an approximation which can be verified by applying check if necessary.

5. The relation of radius and degree of curvature cannot be applied for small radius.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that the relation between radius and degree of curvature is an approximate value, it cannot be applied for smaller curves and also for obtaining more accuracy in work, it is recommended to take exact value rather than approximate value.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. The maximum curvature provided for a highway is about__________
a) 100
b) 200
c) 300
d) 500
View Answer

Answer: b
Explanation: Over turning of vehicle depends upon the amount of curvature provided, which should be at a minimum rate. In general, highways are provided curvature and railway track is having curvature about 10.

7. While designing a curve, which among the following must be taken into consideration?
a) Minerals present
b) Geomorphology
c) Topography
d) Rocks present
View Answer

Answer: c
Explanation: For designing a curve, topography must be given at most importance which plays a crucial role in determining its durability. Topography involves obtaining information about the folds, faults, undulations present. So that care can be taken while designing.
advertisement

8. Length of the curve depends on the criteria used for defining the degree of the curve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In India, all the curves are designated based on the degree of curvature which is different from the curve designated based on radius. The criteria used will be depending upon the degree obtained by the curve, which are pre-defined.

9. Mid-ordinate is also known as __________
a) Cosine of curve
b) Sine of curve
c) Versed cosine of curve
d) Versed sine of curve
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of mid-ordinate can be given as, M = R (1 – cos (Δ/2)) in which the value (1 – cos (Δ/2)) is expressed as versed sine. Mid-ordinate is the ordinate from midpoint of long chord to midpoint of curve.
advertisement

10. The formula for tangent length can be given as __________
a) T = R + tan(Δ/2)
b) T = R * tan(Δ/2)
c) T = R / tan(Δ/2)
d) T = R – tan(Δ/2)
View Answer

Answer: b
Explanation: The tangent distance can be defined as the distance between point of curvature to point of intersection, which is given as T = R tan (Δ/2). Here, Δ = deflection angle which is determined by setting instrument at required points.

11. Find the value of mid-ordinate if the value of R can be given as 22.19m and the angle is given as 19˚21ꞌ.
a) 0.89 m
b) 0.98 m
c) 0.13 m
d) 0.31 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The mid-ordinate can be determined by R-R*cos (θ/2), which on substitution may obtain,
= 22.19-22.19*cos (19˚21ꞌ/2)
= 0.31 m.

12. What would be the length of the curve, if the radius of the curve is 24.69m and the angle is given as 12˚42ꞌ?
a) 9.87 m
b) 5.74 m
c) 5.47 m
d) 9.78 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The formula for finding the length of the curve can be given as l = R*(π/180)*θ. On substitution, we get
l = 24.69*(π/180)*12˚42ꞌ
l = 5.47 m.

13. Find the tangent length if the radius of the curve and its angle were given as 42.64m and 42˚12ꞌ.
a) 16.45 m
b) 16.54 m
c) 61.45 m
d) 61.54 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of tangent length can be found out by using the formula,
T = r*tan (θ/2). On substitution, we get
T = 42.64*tan (42˚12ꞌ/2)
T = 16.45 m.

14. What would be the value of apex distance if the angle is given as 13˚42ꞌ and the radius of the curve is given as 19.24m?
a) 0.1134 m
b) 0.831 m
c) 0.318 m
d) 0.138 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The apex distance for a simple curve can be given as
E = R*(sec (θ/2)-1). On substitution, we get
E = 19.24*(sec (13˚42ꞌ/2)-1)
E = 0.138 m.

15. If the radius of the curve is given as 14.96m and the angle is about 32˚24ꞌ, find the length of the chord.
a) 8.43 m
b) 8.34 m
c) 4.83 m
d) 3.43 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Length of the chord can be given as L = 2*r*sin (θ/2)
L = 2*14.96*sin (32˚24ꞌ/2)
L = 8.34 m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.