Surveying Questions and Answers – Flow Irrigation Survey

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flow Irrigation Survey”.

1. Which of the following is a classification of irrigation survey?
a) Direct method
b) Weir method
c) Notch method
d) River method
View Answer

Answer: a
Explanation: Irrigation survey project can be classified into direct and indirect methods. Each of these classifications can be explained under certain sections. Both are applied in case of surface water schemes, sanitary water scheme etc.
advertisement

2. The area that can be irrigated by a canal can be determined as ___________
a) Canal area
b) Paddy area
c) Irrigated area
d) Commanded area
View Answer

Answer: d
Explanation: Commanded area is the area that can be irrigated by a canal system which can be either gross command area or culturable command area. The application of both of these depends upon the area that has to be irrigated.

3. Percentage of irrigation proposed to be irrigated annually yields ________
a) Density of irrigation
b) Intensity of irrigation
c) S.G of irrigation
d) Extent of irrigation
View Answer

Answer: b
Explanation: Intensity of irrigation deals with the percentage of irrigation to be irrigated annually. In general, the area which has to be irrigated needs to be expressed in percentage of CCA which is able to represent the intensity of irrigation for the crop season.

4. Storage irrigation method is also known as __________
a) Weir method
b) Direct method
c) Indirect method
d) Notch method
View Answer

Answer: c
Explanation: Indirect method or the storage irrigation method involves in the irrigation of excess water of a river during monsoon season. This is done to flow the excess water into the river which will be later filled in the reservoir or the tank.

5. Which of the following methods is adopted in case of the flow of excess water?
a) Weir method
b) Traverse irrigation method
c) Direct irrigation method
d) Storage irrigation method
View Answer

Answer: d
Explanation: The usage of storage irrigation method is done in case of excess water scheme. This helps in storing the excess water in the upstream side of the dam which is constructed across the river, which is later adopted when flow of river is excess.
advertisement

6. Which of the following indicates a storage structure?
a) Dam
b) Weir
c) Notch
d) Culvert
View Answer

Answer: a
Explanation: A structure can be determined as a storage structure if it is having the ability to store excess water in case of floods. In general dams, spill ways and sluices are considered as the storage structures and also as appurtenant works.

7. Which of the following can be used as a diversion structure?
a) Dam
b) Barrage
c) Reservoir
d) Culvert
View Answer

Answer: b
Explanation: A diversion structure involves the change in the direction of flow of stream or river, which can decrease the load or flow of water in a particular direction. Diversion structures generally include a barrage, a canal head and a river training head.

8. Which of the following can be indicated as the classification of the surface irrigation method?
a) Gradient method
b) Irrigation method
c) Flooding method
d) Drowning method
View Answer

Answer: c
Explanation: Surface irrigation method generally involves flooding method in which water is allowed to cover the surface of the land in a continuous sheet of water which is sufficient to allow the field to absorb the water for increasing the field capacity.

9. A small basin is adopted in case of ____________
a) Sandy soil
b) Clay soil
c) Rocky soil
d) Metamorphic soil
View Answer

Answer: a
Explanation: The usage of the basin not only depends upon slope but also on the type of soil it is placed. A small basin is adopted in case of steeper slope of the land, sandy soil, small stream size and small irrigation depth.
advertisement

10. Flat land can adopt large basins.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The usage of the large basin is done when the slope of the land is flat, presence of clay soil, large stream size, large depth of irrigation and in the presence of a mechanized field.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn