Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Taper and Taper Turning

«
»

This set of Machine Tools and Machining Questions and Answers for experienced focuses on “Lathe : Taper and Taper Turning”.

1. A taper may be defined as a uniform gradual_____ along the length of the job.
a) increase
b) decrease
c) increase or decrease
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A taper may be defined as a uniform gradual increase or decrease along the length of the job. Taper turning can be measured by from tool method, tailstock offset method, compound slide method and so on.
advertisement

2. The taper is measured in terms of radius along the length of the job.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The taper is measured in terms of diameter along the length of job.

3. In a lathe, taper turning means to produce a_____ surface by gradually decreasing the value of diameter from a cylindrical work piece.
a) conical surface
b) flat surface
c) both conical and flat surface
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Taper turning means to produce a conical surface by gradually decreasing the value of diameter from a cylindrical work piece lathe. Two types of tapers are there: internal and external taper.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not true for taper turning?
a) taper turning is one type of lathe operation
b) the amount of taper is specified by the ratio of its length to the difference in the diameter of the taper
c) amount of taper is designated by the letter K
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: All the sentences are true except the sentence which says that the amount of taper is specified by the ratio of its length to the difference in the diameter of the taper. The amount of taper is specified by the ratio of difference in the diameters of the taper to its length.

5. Amount of taper in a work piece is termed as conicity.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It can be easily understood by the definition of taper. For taper or conicity feed is provided. Two types of feeds are there: manual feed and power feed.
advertisement

6. The SI unit of taper is_____
a) meter
b) centimeter
c) millimeter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Taper is ratio of same quantity. It is unitless.

7. Full taper angle is also known as angle of taper.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Half taper angle is also known as angle of taper.
advertisement

8. Which of the following is the right formula for taper?
a) K= (D-d) / L
b) K= L / (D-d)
c) K= D/ L
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: K= (D-d) / L – It is the basic formula used for calculating taper. Here k=taper, D and d are diameters and l is length.

9. Find the value of K. D= 90 mm, d=80 mm, L=1cm.
a) 1
b) 10
c) 100
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 cm = 10 mm. From the formula K= (D-d)/L, K can be easily calculated.
advertisement

10. Find the value of d. K=1/10, L= 10 cm, D=65 mm.
a) 45 mm
b) 55 cm
c) 75 mm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Answer should be 55 mm. It can be easily calculated from the formula K= (D-d)/L.

11.The mentioned figure indicates_____
Taper is a shape in which diameters of the both ends are different seen in figure
a) knurling
b) parting off
c) taper turning
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the definition of the taper turning. Taper is a shape in which diameters of the both ends are different. It can be easily seen from this figure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining for Experienced, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.