Machine Tools Questions and Answers – Shaper Mechanism Types – 2

«
»

This set of Basic Machine Tools and Machining questions and answers focuses on “Shaper Mechanism Types”.

1. Bull gear also serves as a crank for the slotted link mechanism.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the function of bull gear. Here the slotted link means lever.
advertisement

2. In shaper mechanism, adjustment to be made before machining are_____
a) ramp speed
b) stroke adjustment
c) position adjustment
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All these adjustment should be made before machining time in order to perform job more accurately and in a better way.

3. The slide of the lever can move radially _____
a) inward
b) outward
c) inward or outward
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The slide of the lever can move radially inward or outward. This is done in order to vary the radius of the crank.

4. Stroke adjustment is done by varying the radius of the crank.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the mechanism of shaper. Depending upon the length of the job to be shaped, stroke length must be adjusted.
advertisement

5. In shaper mechanism, nearer the slide block to the center, _____ is the stroke.
a) smaller
b) larger
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In shaper mechanism, nearer the slide block to the center, smaller is the stroke and vice versa. More far the slide block to the center, larger is the stroke.

6. In order to adjust the position of ram, the ram fixing screw is loosened.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: When a job is mounted on the table of the shaper, the reciprocation of the ram may not occur over the length of the job properly. In order to adjust the position of ram, the ram fixing screw is loosened, the ram is then moved to the required position and the screw tightened again.

7. The depth of cut is given by raising the tool slide on the tool head.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The depth of cut is given by lowering the tool slide on the tool head. This is done by using hand wheel.
advertisement

8. The ratchet wheel is fixed to the feed screw.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the feed mechanism of the shaper. Ratchet is a device that allow continuous motion in only one direction and oppose motion in opposite direction.

9. The feed screw of the table rotates through a small angel in a direction _____ to the ram.
a) parallel
b) perpendicular
c) anti-parallel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As the crank disk keyed to the shaft of Bull gear rotates, the lever oscillates about the fulcrum movement of the lever in the anticlockwise direction results in the pawl engaging with the ratchet wheel and rotating it through a fraction of a rotation. When this happens, the feed screw of the table rotates through a small angel in a direction perpendicular to the ram.

10. In crank and slotted link mechanism, as the crank rotates, the slotted link(lever) oscillates.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the definition of crank and slotted link mechanism. This makes the ram reciprocate and therefore the cutting tool fixed to it.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn