Machine Tools Questions and Answers – Forging

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Forging”.

1. In forging process, metals are shaped by _____
a) impact
b) cohesion
c) tense
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Forging is a manufacturing process which shapes the metal with the help of localized compressive force. It shapes metal with impact force.
advertisement

2. Which method is considered as one of the oldest methods of giving required shapes to the metals ?
a) casting
b) forging
c) forming
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Experts considered forging as the oldest method of giving required shapes. For a long time, this forging was used by the smith with hammer. After that, this method was cam into picture in industries.

3. Smithy forging can also be termed as open die forging.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is true. It gives greater strength and also chances of voids are reduced in this type of forging.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the example of impact pressure forging ?
a) striking a blow
b) shaping by press
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Striking a blow is an example of impact pressure and shaping by press is an example of squeeze pressure forging.

5. Cold forging is also known as simply forging.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Hot forging is known as simply forging.
advertisement

6. Which type of forging is done by deforming the metal at room temperature?
a) cold forging
b) simply forging
c) hot forging
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cold forging is done by deforming the metal at room temperature. This is done by increasing the level of stress above the elastic limit.

7. Hot forging is also known as simply forging.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Hot forging is also known as simply forging and metal is heated to the temperature(up to plastic temperature) in this process.

advertisement

8. The upset type of forging makes increment in the diameter of the workpiece.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This forging makes increment in the diameter of the workpiece by compressing its length. Engine parts, coupling, bolts etc. are produced with the help of upset forging.

9. Which type of forging is done by blacksmith?
a) hand forging
b) machine forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Hand forging is done in the smithy shop. This hand forging is done with the help of hand tools or steam hammer.

advertisement

10. For which purpose, hand forging is used?
a) maintenance work
b) production of small articles tools
c) repair work
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Hand forging has the limited application in above regions because accuracy of hand forging depends mainly upon the blacksmith.

11. In which forging process, parts are heated in open hearth?
a) machine forging
b) hand forging
c) both hand forging and machine forging
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In hand forging, parts are heated in open hearth because it is done in smithy job manually. Shaping is carried out with hand tools.

12. In which forging process, parts are heated in closed hearth?
a) machine forging
b) hand forging
c) hand forging and machine forging both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Heavy forgings are produced by presses and light forgings by hammer. In this, the squeezing action is carried entirely on the centre of the part.So, closed hearth is more preferable.

13. Press forgings are churlish in surface.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Press forgings are smooth in surface to provide a closed tolerance in case of machine forging.

14. Roll forging is done with the help of______
a) cylindrical rolls
b) semi-cylindrical roll
c) both cylindrical and semi cylindrical rolls
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Roll forging is done with the help of both cylindrical and semi cylindrical rolls. These both rolls contains one or more shaped grooves.

15. Cast iron is forgeable.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Brittle metal cannot be forged.
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.