Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Carriage – 2

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carriage-2”.

1. Carriage provides various movements for the cutting tool______
a) manually
b) by power feed
c) manually and by power feed both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These two types of movements are possible in carriage. Carriage provides various movements for the cutting tool.

2. Carriage is the part of lathe which slides over the bed ways.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the function of carriage. It can be locked on the bed at any desired position by tightening the carriage lock-screw.

3. The compound rest may be clamped at_____
a) 0 degree
b) 90 degree
c) 180 degree
d) any degree between 0 and 360
View Answer

Answer: d
Explanation: Compound rest may be clamped at any required position between 0 and 360 degree. It can be tightened by T-bolts at that position.
advertisement
advertisement

4. Which type of feed is always done parallel to the axis of work?
a) longitudinal feed
b) cross feed
c) angular feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Longitudinal feed is always done parallel to the axis of the work as per the classification of carriage movements.

5. Which of the following assists in feeding the tool to the work?
a) swivel base
b) top slide
c) swivel base and top slide both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only top slide assists in feeding the tool to the work. We can give manual operation in the top slide.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which type of feed is done with the help of compound slide movement?
a) longitudinal feed
b) angular feed
c) cross feed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Angular feed is done with the help of the compound slide movement positioned at an angle to the axis of the work.

7. In how many parts, carriage can be divided?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: Carriage can be divided in saddle, cross-slide, compound rest swivel and top slide, tool post and apron.
advertisement

8. Saddle is_____ shaped casting and has_____ guide grooves and flat grooves.
a) H and V
b) V and H
c) H and H
d) V and V
View Answer

Answer: a
Explanation: Saddle is H shaped casting and has v guide grooves and flat grooves. Saddle is mounted on the spindle.

9. In saddle, grooves are machined at the ______ corresponding to the lathe bed ways.
a) top face
b) middle face
c) bottom face
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In saddle, grooves are machined at the bottom corresponding to the lathe bed ways. The surface of the bed in contact with the sliding units of the lathe are known as guideways or slideways or bedways.
advertisement

10. The cross slide functions_____ to the lathe axis.
a) parallel
b) perpendicular
c) anti-parallel
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The cross slide functions perpendicular to the lathe axis. The bottom of the cross-slide has got a dovetail groove machined, which corresponds to the external dovetail machined on the saddle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.