Machine Tools Questions and Answers – Fabrication Process

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fabrication Process”.

1. Which type of process is also known as fabrication process?
a) casting
b) forming
c) joining
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Joining process is also known as the fabrication process. In fabrication process, product is made from raw materials and not from ready made components.

2. Which type of manufacturing process can fabrication process be termed?
a) primary
b) secondary
c) tertiary
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fabrication process is also known as secondary manufacturing process. Fabrication process doesn’t produce raw material. It produce products from raw materials. That’s why it is known as secondary process.

3. Which of the following process is not included in fabrication process?
a) welding
b) riveting
c) pressing
d) surface finish
View Answer

Answer: d
Explanation: Welding, riveting and pressing are included in fabrication process, Where as surface finish is included in machining process.
advertisement
advertisement

4. Which of the following pair is the part of fabrication process?
a) welding and metal removal
b) brazing and sintering
c) cohesion and sintering
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Metal removal is the type of machining process and cohesion is included in casting process. Rest are included in fabrication process.

5. Which of the following fabrication process is mainly responsible for the fabrication of very high pressure boilers and nuclear reactors?
a) welding
b) sintering
c) brazing
d) pressing
View Answer

Answer: a
Explanation: Invention of welding has made a revolution in the fabrication process. Complex fabrication processes are also possible because of welding.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Which of the following is not the type of conventional welding process?
a) gas welding
b) friction welding
c) resistance welding
d) air welding
View Answer

Answer: b
Explanation: Only gas welding and resistance welding are the types of conventional welding. friction welding is the type of recent welding process.

7. Which of the following is the type of gas welding?
a) atomic hydrogen arc welding
b) shielded metal arc welding
c) inert gas arc welding
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None of them is type of gas welding. All are included in welding process of type air welding.
advertisement

8. Spot welding and seam welding are the types of gas welding.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Spot welding and seam welding are included in resistance welding according to the classification of welding.

9. Which of the following is the type of the recent welding process?
a) laser beam
b) friction
c) ultrasonic
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the types of recent welding process base on the classification of welding process. These all are high accurate welding process with better production rate.
advertisement

10. Friction welding is mostly used for rail and road work and joining heavily sections.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Thermit welding is used for rail and road work and joining heavily sections.

11. Pressure must be applied in welding process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Its not necessary that pressure must be applied in welding process. Pressure may be applied or may not be applied in the process of welding.

12. Oxy acetylene welding and oxy-hydrogen welding are the examples of ____ welding.
a) gas
b) air
c) resistance
d) friction
View Answer

Answer: a
Explanation: These are the types of gas welding base on the classification of welding. Sometimes, this oxy acetylene welding is also known as oxyfuel welding.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.