Machine Tools Questions and Answers – Classification of Machine Tools

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Machine Tools”.

1. Which of the following is included in basic machine tools?
a) lathe machine
b) production milling machine
c) production drilling machine
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the definition of basic type of machine tools, lathe is basic machine tool while production milling machine and production drilling machines are special purpose drilling machines.

2. Which type of machine tool is used for mass production of essentially small parts?
a) general purpose
b) special purpose
c) automatic screw cutting
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The automatic type of screw cutting is used for this purpose. The automatic screw cutting is used because of its high accuracy.

3. Which of the following does all the work of lathe machine?
a) turning centre of CNC type
b) machining centre of CNC type
c) turning centre of CNC type and machining centre of CNC type both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This type of turning centre does most of jobs of lathe. Lathe is a basic machine used for producing cylindrical machine. It is considered as father of machine tool.
advertisement
advertisement

4. CNC machining centre does all the work_____
a) milling machine
b) drilling machine
c) both milling and drilling machine
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: CNC machining centre perform almost all jobs of milling and drilling machines. Drilling machine is used to produce holes and milling machines remove metal as the work is fed against a rotating multipoint cutter.

5. Which of the following is the type of lathe machine?
a) capstan
b) turret
c) both capstan and turret
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: These both are categorized under the types of lathe machine. Turret and capstan lathe are generally used for the production of duplicate parts

6. The development of machine tools (which are used for metal cutting) started from the invention of cylinder.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the history of machine tools, Egyptians were the first, who used that. They used the cylinder.

7. DNC stands for_____
a) digital numerical control
b) direct numerical control
c) double numerical control
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: DNC is the abstract form of direct numerical control.
advertisement

8. Machine tools are economical for producing large rots.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Machine tools are only economical, when it is used for producing small number of pieces.

9. The capacity and the efficiency of the universal machine tools are high.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. It is comparatively low in case of universal machine tool.
advertisement

10. Machine tools can be classified as _____
a) geometric shape of the work piece
b) number of the work piece
c) function of the machine
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the aspects, which are responsible for the classification. In machine tools, lathe is the most important machine tool followed by drilling machine and shaper machine.

11. Revolver machine tool is an example of special purpose machine tool.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is false. Revolver machine tool is an example of production machine tool.

12. The demand of instruments or parts, which are used for
purpose of measurements are more in NC machine tool.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The demand are less in case of NC machine tool.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.