Machine Tools Questions and Answers – Lathe : Methods of Taper Turning – 2

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lathe : Methods of Taper Turning-2”.

1. In tailstock offset method, the job is held at an angle and the tool moves______ to the axis.
a) parallel
b) perpendicular
c) at 45 degree
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The tool moves parallel to the axis in this method. the body of the tailstock is shifted on its base to an amount corresponding to the angle of taper.

2. In tailstock method, the angle at which the axis of rotation of the job is shifted is equal to______ the angle of taper.
a) half
b) double
c) triple
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is angle is equal to half the angle of taper. This taper can be turned between centers only.

3. In tailstock method, body of the tailstock is made to slide on its base_____ from the operation.
a) towards
b) away
c) either towards or away
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In tailstock method, body of the tailstock is made to slide on its base either away or towards from the operation. This operation is done with the help of setover screw.
advertisement
advertisement

4. The form tool should be set parallel to the axis of the work.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. The form tool should be at right angle to the axis of the work.

5. Which type of taper is generally turned in tailstock method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only external taper can be turned in this method. Generally for internal threads this method is not used.

6. Which of the following is not true for tailstock method?
a) the body of tailstock is shifted on its base to an amount corresponding to the angle of taper
b) the movement of tailstock is made by a setover screw
c) accurate setting of the offset is easy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All the mentioned sentences are true except one which says that accurate setting of the offset is easy. Actually, accurate setting of the offset is difficult in this method.

7. Which of the following is not true for tailstock method?
a) the taper can be turned between centres only
b) duplicate tapers can be produced
c) the alignment of the lathe centres will be disturbed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the above sentences are true. These all sentences are related with tailstock method in which the maximum length of the taper can be produced.
advertisement

8. Which of the following is the benefit of tailstock method?
a) power feed can be given
b) good surface finish can be obtained
c) maximum length of the taper can be produced
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the benefits of the tailstock method. Apart from these benefits, we have some other benefits too like external threads on taper portion can be produced, duplicate tapers can be produced and so on.

9. Tailstock method damage the centre drilled holes of the work.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the disadvantage of this method. Apart from it, it has other big disadvantage that only external taper can be produced.
advertisement

10. The taper turning attachment consists essentially of a frame which is attached to the_____ end of the lathe bed.
a) front
b) rear
c) both front and rear
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The taper turning attachment consists essentially of a frame which is attached to the rear end of the lathe bed. This attachment is provided only on a few modern lathes.

11. Only hand feed is possible in compound slide method.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: This is the biggest disadvantage of this method. Also, threads on taper portion cannot be produced.

12. In attachment method, cross-slide must be made_____ the lead screw.
a) fixed with
b) free from
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cross slide must be made free from the lead screw in this method. The tool mounted on the cross-slide will follow the angular path.

13. Which type of tapers can be produced by attachment method?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Both types of tapers can be produced by attachment method. Apart from this, good surface finish is also obtained as well as the alignment of the lathe centers is not disturbed.

14. In attachment method, the angle of swiveling the guide bar can be determined from this equation, tan of angle =______
a) (D-d) / L
b) (D-d) / 2L
c) (D-d) / 4L
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, D and d denotes diameters and L denotes length. The tan of angel is also known as the angel of swiveling the guide bar.

15. By attachment method, large number of taper angle can be turned.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Only limited taper angle can be turned by this method.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.